В Япония жените, които се омъжват за членове на императорското семейство, стават негови членове. Но жените, които са част от него й се омъжват за обикновени японци, трябва да се откажат от знатното си потекло и да напуснат фамилията. Такъв е законът.

Точно това се случи с принцеса Аяко, която е дъщеря на първи братовчед на императора. Тя е на 28 години, а нейният избраник е обикновен човек от народа, без благородническо потекло. Кей Мория е на 33 и работи в компания за доставки по море.

Аяко и Мория се венчаха в понеделник сутринта, 29 октомври, в токийския град Мейджи. Сватбата е била скромна, като според съобщенията на новинарските сайтове, на нея са присъствали едва 30 от най-близките роднини и приятели на двойката.

Булката е била облечена в традиционно кимоно с флорални щампи в червено и жълто, а прическата й е била направена в типичен за минали времена стил на носене на косата от знатните дами.

„Щастлива съм, че толкова много хора отпразнуваха брака ни. Искам той да прилича на този между майка ми и баща ми“, е коментирала Аяко след церемонията.

Примерът на 28-годишната принцеса и отказването от благородническото потекло ще бъде последван от принцеса Мако, която за разлика от братовчедка си Аяко, е директен наследник на трона като най-голямата от дъщерите на император Акихито. Мако ще се омъжи за своя любим, с когото се запознават в университета и е обикновен японец, през 2020 година.