На Лазаровден всичко, що носи душа, се събужда за нов живот.

Извиват нагоре глави семенцата, листата се развиват и от шушулки заприличват на малки килимчета. Събуждат се нови чувства и в човешките сърца – по-силни от тези, които сме приспали през зимата, по-топли от тези, които са парили сърцата ни през лятото.

Според традицията момиче, което не е лазарувало, няма да се омъжи.

Лазаруването е женският вариант на коледуването. Той е преходът, през който всяка девойка трябва да мине, за да стане жена, връзката между детството и моминството.

В някои краища на България от Лазаровден до Великден се изпълняват обредни игри, наречени буенец или бунек. Момичетата се събират и избират една от тях за водачка - наречена бунек. Тя ги учи да пеят песни, води ги, когато обикалят от къща на къща на Лазаровден, първа поздравява домакините.

На самия празник тя е облечена с дълга мъжка риза и калпак на главата. Обикновено буенецът се облича в мъжка риза, а на главата си има калпак. По традиция трябва да си има и булка. Нейната роля пък изпълнява малко момиче – между 8 и 10-годишно. Задължително е то да има живи родители. Обличат го в булчинска рокля или в носия за невеста и я забулват с було. С тези двама предводители групичката на лазарките обикаля къщите, пее, събира яйца и цветя за Великден, благославя домовете и техните стопани за здраве и плодородие.

Ако чуете лазарски песни на този ден, заслушайте се. Те се пеят единствено и само на този ден и по никакъв друг повод.

Лазарки, 30-те години на ХХ век. Снимка: www.lostbulgaria.com


Лазарки - градски момичета, облечени в носии за лазаруване, 20-те години на ХХ векСнимка: lostbulgaria.com

От този ден нататък девойките вече са различни – те са лазарували, следователно са по-големи и им предстоят много неща, непознато досега на детския им свят.

Едно от тях е да си изберат годеник. Момичето, което доскоро е играло наравно с момчетата, след Лазаровден може да погледне на тях с друго око. Не случайно именно на Лазаровден се правят най-много предложения за брак. Младите момци избират именно този празник, за да направят официално предложение на свята избраница или да я поискат за жена от родителите й.

На Лазаровден празнуват хората, които носят имената Лазар, Лазара и производни.

Честито на имениците!