Тиквата често е пренебрегвана в менюто на повечето хора, но плодовият зеленчук притежава редица здравословни ползи, като представлява истинска суперхрана за отслабване.

Д-р Сет Ранкин от "London Doctors Clinic" споделя пред "Дейли стар" начинът, по който тиквата ни кара да се чувстваме сити за по-дълго време. Тайната се крие във фибрите (0,5 г на 100 г тиква), които ни пазят от изкушението да залъгваме глада с нездравословни междинни хранения. Една порция тиква съдържа 3 г фибри и само 49 калории, което е отлична храна за хората, спазващи диета.

Тиквата съдържа повече калий дори от бананите, което помага на тялото да се възстанови след тежки физически упражнения.

Оранжевият плодов зеленчук е богат на витамин А, като 100 г тиква съдържат 170% от дневната препоръчителна доза. Това се отразява добре върху здравето на очите, особено в по-мрачните зимни денонощия.

Ефектът се допълва от наличието на антиоксидантите лутеин и зеаксантин.

Тиквата е богата още на витамин С, който помага на имунната система да се бори с инфекциите.

Снимка: iStock

Тиквата е полезна за настроението и психичното здраве, тъй като съдържа трипрофан - прекурсор на хормона на щастието серотонин в мозъка.

А съдържанието на фитостероли се бори с "лошия" холестерол в организма, който е опасен за функционирането на сърдечно-съдовата система в организма.

Освен всичките изброени ползи, тиквата ще ви накара да изглеждате по-млади, тъй като бета-каротенът предпазва кожата от вредните UV лъчи на слънцето.

  • Орехомания
  • Най-младият кулинарен блогър у нас: Есента има вкус на тиква и канела
  • Тиквен пай с ниско съдържание на захар: Рецептата на Блажка Димитрова - Благичка
  • Как да приготвим прозрачен тиквен пай
  • Румяна Босева - Лулуто: На ябълковия пай слагам бележка "Не яж!" - първо трябва да снимам
  • "Храна за мойте канибали" - блогът с вкусотии като кадифена супа от кестени, рачел и тиква
  • 23 снимки на сладки котенца, за когато ви писне от мъките в офиса
  • Защо мечтаем за шоколад, пържола и вино, когато сме под стрес?
  • Невена Жекова с изкушаващи шипков мармалад и шипково вино
  • Ядливият кестен – ароматен дар от природата (Рецепти)

Вижте вкусна рецепта с тиква в следващото видео: