Изследователи са установили, че хората, които спазват диета с периодично гладуване, може да са по-предразположени към смърт, причинена от проблем със сърцето, пише Newsweek.

При тези, които следват график за хранене с ограничено време - хранят се само в рамките на 8 часа през деня, вероятността да починат от сърдечносъдово заболяване е с 91% по-голяма, отколкото при тези, които следват нормален график. Това сочат предварителните резултати от изследването, представени на Научните сесии по епидемиология и превенция на начина на живот и кардиометаболизма на Американската сърдечна асоциация 2024 в Чикаго между 18 и 21 март.

Това откритие е неочаквано, тъй като при предишни проучвания е установено, че периодичното гладуване подобрява кръвното налягане, нивата на кръвната глюкоза и холестерола.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПЕРИОДИЧНОТО ГЛАДУВАНЕ?

Периодичното гладуване е начин на хранене, при който се преминава между периоди на гладуване и хранене. Съществуват няколко метода на периодично гладуване, но най-разпространените включват метода 16/8, който включва гладуване в продължение на 16 часа всеки ден и ограничаване на прозореца за хранене до 8 часа, както и метода 5:2, който включва нормално хранене през пет дни от седмицата и ограничаване на калорийния прием до 500-600 калории за два непоследователни дни.

"Ограничаването на дневното време за хранене до кратък период от време, например 8 часа на ден, придоби популярност през последните години като начин за отслабване и подобряване на здравето на сърцето", каза авторът на изследването Виктор Уензе Чжун, професор по епидемиология и биостатистика в Медицинския факултет на Шанхайския университет "Дзяо Тонг" в Шанхай, Китай.

"Въпреки това дългосрочните последици за здравето от ограниченото във времето хранене, включително рискът от смърт по каквато и да е причина или от сърдечносъдово заболяване, са неизвестни", добави Уензе Чжун.

Това изследване обаче включва анализ на данни от над 20 000 възрастни в САЩ и установява, че при тези, които са на диета 16/8, рискът от смърт от сърдечносъдови заболявания се увеличава с 91% в сравнение с тези, които са на редовна диета без ограничения във времето.

КАКВО УСТАНОВЯВА ИЗСЛЕДВАНЕТО?

Установено е, че при хората със съществуващи сърдечносъдови заболявания храненето между 8 и 10 часа на ден води до 66% по-висок риск от смърт от сърдечно заболяване или инсулт, а ограниченото във времето хранене не намалява общия риск от смърт по каквато и да е причина.

Изследователите са установили също така, че хората със сърдечно заболяване или рак са имали по-висок риск от смърт от сърдечносъдово заболяване и че хората с рак, които са се хранили повече от 16 часа дневно, са имали по-нисък риск от смъртност.

"Бяхме изненадани да открием, че хората, които са спазвали 8-часов график на хранене, са били по-склонни да починат от сърдечносъдови заболявания. Въпреки че този тип диета е популярен поради потенциалните си краткосрочни ползи, нашето изследване ясно показва, че в сравнение с типичния времеви диапазон на хранене от 12-16 часа на ден, по-кратката продължителност на хранене не е свързана с по-дълъг живот", казва Уензе Чжун.

Снимка: iStock

"Изключително важно е пациентите, особено тези със съществуващи сърдечни заболявания или рак, да са наясно с връзката между 8-часовия хранителен прозорец и повишения риск от сърдечносъдова смърт. Резултатите от нашето проучване насърчават по-предпазлив, персонализиран подход към препоръките за хранене, като се гарантира, че те са съобразени със здравословното състояние на индивида и с най-новите научни доказателства. Въпреки че проучването установи връзка между 8-часовия хранителен прозорец и сърдечносъдовата смъртност, това не означава, че ограниченото във времето хранене причинява сърдечносъдова смърт", добави той.

ИМА ЛИ НУЖДА ОТ ТРЕВОГА?

Някои ограничения на това проучване включват факта, че хората сами са съобщили за своя хранителен режим, което означава, че тези данни могат да бъдат повлияни от паметта на пациента. Анализът също така не включва фактори като продължителност на храненето или дори причината за смъртта.

"Този доклад е презентация на конференция и не разполага с подробностите на пълен документ, за да може да се оцени качеството на изследването. Изглежда, че той показва риска от смърт за период от 1 до 13 години, с медиана от 8 години, като разглежда начина на хранене на хората в два дни, които са свързани с риска от сърдечносъдови заболявания и смърт", заяви Дуейн Мелър, диетолог и старши преподавател в университета "Астън", който не е участвал в проучването.

"Въпреки че е използван модел за оценка на риска, не е ясно дали той включва колко здравословен е моделът на хранене или дори какво са яли хората. Тъй като информацията е ограничена, от наличните данни не става ясно дали тютюнопушенето, физическата активност и алкохолът са били взети предвид като променливи. Невъзможно е да се каже дали начинът, по който човек ограничава времето, през което се храни, е свързан с риска от здравен резултат, както се предполага в това резюме", обясни Мелър.

"Трябва да сме много внимателни, за да не създаваме тревожни заглавия и истории въз основа на толкова ограничена информация. Може би това, което ядете, както и цялостният ви начин на живот са по-важни, отколкото дали сте изяли цялата си храна за по-малко от 8 часа", добави той.

Изследователите се надяват да продължат да проучват причините, поради които ограничаването на диетата във времето може да повлияе на сърдечносъдовите резултати, пише оещ БГНЕС. Те също така искат да проучат дали тази тенденция се наблюдава в световен мащаб.

"Резултатите, представени в това резюме на конференцията, са доста поразителни и предполагат, че тези, които следват ограничено във времето хранене, може да имат два пъти по-висок риск от сърдечносъдова смърт. Това би оспорило общоприетите ползи за здравето от тази популярна диета", коментира Баптист Льорен, доцент по медицинска статистика, който не е участвал в изследването.

"Проучването се основава на голяма извадка от възрастни американци - и съдейки по представеното ограничено резюме, изглежда подходящо проведено. Въпреки това наличната информация е много ограничена. Пълният текст на изследването все още не е публикуван, а тези резултати са твърде кратки, за да се направи някакво солидно заключение. Например, не е ясно дали докладваните резултати отчитат основната разлика между сравняваните групи“, каза Льорен.

"Ако хората, спазващи тази диета, са склонни да бъдат по-възрастни или с по-висок сърдечносъдов риск, тогава връзката може да не е толкова изненадваща. И обратното, ако хората, спазващи тази диета, са склонни да водят по-здравословен начин на живот, като например повече физически упражнения, рискът от тази диета може да е дори по-висок от наблюдаваната разлика в смъртността. Очакваме с нетърпение да видим пълната публикация на тези важни открития", допълва експертът по медицинска статистика.