Коклюш, или „магарешка кашлица“, е остро инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Bordetella pertussis. Огнищата на коклюш са описани за първи път в историята през VI век от Гийом дьо Байю, а бактерията е изолирана за първи път от Жул Борде и Октав Генгу през 1906 г.

През XX век коклюшът се утвърждава като едно от най-честите детски болести, превръщайки се в основен виновник за високата детска смъртност. Ситуацията започва да се променя коренно през 40-те години на миналия век с въвеждането на ваксината срещу коклюш, като случаите на заболяването намаляват с повече от 75% в сравнение с предишните години.

Въпреки значителния напредък в борбата с болестта, коклюшът остава сериозна заплаха за детското здраве по света. Според последни проучвания, проведени през 2014 година, глобално са регистрирани над 24 милиона нови случая на коклюш сред деца под 5-годишна възраст, довели до около 160 700 смъртни случая. Тези цифри ни напомнят за неотложната нужда от постоянно внимание и активни усилия за предотвратяване и лечение на тази опасна болест.

БАКТЕРИЯТА, ПРИЧИНИТЕЛ НА КОКЛЮШ

Снимка: Canva

Bordetella pertussis е бактерия със силно адаптивни черти, което я прави главен виновник за разпространението на коклюш, познат още като „магарешката кашлица“. Тази кокобацилна бактерия, която е част от рода Bordetella, се отличава със своята капсула и грам-отрицателна структура, което я прави изключително устойчива и адаптивна.

Съществените фактори, които допринасят за нейната вирулентност, включват редица токсини и други молекули, като коклюшен токсин, аденилатциклазен токсин, нишковиден хемаглутинин, фимбрия, пертактин и трахеален цитотоксин. Тези компоненти улесняват бактерията да се закрепи в дихателните пътища и да причинява възпаления, водещи до характерната кашлица на заболяването.

Bordetella pertussis се разпространява по въздушно-капков път, като инкубационният период на болестта обикновено е между 7 и 10 дни, но може да варира от 6 до 20 дни. Човекът е единственият известен носител на тази бактерия, което подчертава нейната специализирана адаптация към нас като гостоприемник.

СИМПТОМИ И ПРОТИЧАНЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО КОКЛЮШ