Козуначе. Мъфин. Пухкаво коремче. Възглавничка… Както и да го наричаме, да гледаме как коремът ни се подава от панталоните, като втасало тесто, хич не е приятно. Особено, ако по-голямата част от мазнините ни се събират точно там и нямаме голямо наднормено тегло извън проблемната област. 

За щастие има конкретна причина, поради която те се трупат отпред и около талията.  И веднага щом разберете как растат мазнините по корема, ще имате прост и лесен план за справяне с проблема. 

Продължавайте да четете, защото постигането на плосък корем няма нищо общо с правенето на коремни преси.

ЗАЩО НИ Е ГОЛЯМ КОРЕМА?

Най-важното, което трябва да осъзнаем е, че наличието на коремни мазнини не е равнозначно на наднормено тегло. 

Може да сме с наднормено тегло без корем или да сме слаби с голям корем. 

Стандартните съвети, които се дават на хора с наднормено тегло, като „движете се повече“, „отслабнете“, няма да помогнат. 

 

 

За да свалим големия корем, отслабването не е достатъчно. Трябва директно да изгорим коремните мазнини. 

Преди да споделим съветите ни за загуба на коремни мазнини, проверете дали някое от тези 5 твърдения е вярно за вас...

 

 

  • Често изпитвате безпокойство и стрес в работата и извън нея.
  • Понякога се чувствате подути и ви е тежко след хранене, дори когато не преяждате.
  • Обичате да разпускате след тежък ден с бира или чаша вино.
  • Родителите и или близките ви роднини са по-пълни.
  • Вече сте на повече от 40 години.

Снимка: iStock

Ако две или повече от тези твърдения са верни за вас, продължете да четете, тази статия е точно за вас! 

Всички тези твърдения предполагат по-висок риск от продължително трупане на коремни мазнини, с потенциални последици: преддиабет, високо кръвно налягане, рискове от сърдечни заболявания и много други.

 

 

ЛЕСНО ЛИ Е ДА ИЗГОРИМ МАЗНИНИТЕ, АКО НАМАЛИМ КАЛОРИИТЕ?

Отговорът е много прост - НЕ!

Факт: За да свалим излишните килограми, трябва да намалим приеманите калории. Това обаче не важи за загубата на мазнини.

Да се опитваме да си броим калориите на всяко ядене не е решението. 

Ако не ядем достатъчно, ще отслабнем, независимо от това с какво се храним. 

Но каква част от свалените килограми са мазнини, зависи от това КАКВО и КОГА ядем.

 

 

Въпреки, че на теория може да отслабнем, като не си похапваме чипс и сладолед, на практика, не е точно така. Следвайки режим на лишения, има голяма вероятност да изгорим и мускулната си маса, да се чувстваме ужасно, а освен това е много не здравословно и бързо ще се откажем от режима си на лишения.

Снимка: istockphoto.com

С други думи, всички диети могат да доведат до намаляване на теглото, но не всички диети са еднакви. Някой са по-здравословни и реално ни помагат да топим мазнини, за разлика от други. 

КАК ДА ГУБИМ НА МАЗНИНИ, БЕЗ ДА СЕ ЛИШАВАМЕ ОТ ХРАНА?

Можем да помогнем на тялото си да гори повече мазнини, чрез подхода за периодично гладуване или така познатия напоследък „фастинг“.

Както може би знаете, ако се прилага правилно, периодичното гладуване позволява на човешкото тяло да изгаря мастните запаси за енергия.

 

 

Следователно прозорецът на гладуването в рамките на деня е време, прекарано в намаляване на нежеланите мазнини от корема. 

Но проблемът е, че периодичното гладуване или фастингът не е универсален подход. Той е труден. Единственият начин да го направим правилно е да следваме план за периодично гладуване.

КАКВО Е ПЕРИОДИЧНОТО ГЛАДУВАНЕ ИЛИ ФАСТИНГЪТ ?

Периодичното гладуване е изключително мощно средство за отслабване. Този подход ще ни помогне да приберем корема си.

На кратко, фастингът се основава на периоди на хранене и периоди на гладуване, като времето за хранене често се ограничава до определен интервал от денонощието. Вместо да се фокусираме върху конкретни храни или количества, фокусът е върху времевия интервал, в който НЕ се храним.

Снимка: iStock

Harvard School of Health определя най-разпространените методи са гладуване- фастинг, по следния начин:

  • Гладуване през ден - редуване на дни без ограничение на храната с дни, които се състоят от едно хранене, осигуряващо около 25% от дневните калорийни нужди. Пример: Понеделник-сряда-петък се състои от гладуване, а в останалите дни няма ограничения в приема на храната.
  • Целодневно гладуване – Пълно гладуване един или два пъти в седмицата или до 25% от дневните калорийни нужди, като през останалите дни няма ограничение на храната. Пример: Диетата 5:2 препоръчва пет дни от седмицата да не се ограничава храната, а през другите два дни от седмицата да се спазва циклична диета с 400-500 калории дневно.
  • Хранене в определени часове - следване на план за хранене всеки ден с определена времева рамка за гладуване. Пример: Храната се приема от 8 до 15 ч., като през останалите часове на деня се гладува.

Данни получени от над 40 проучвания установяват, че периодичното гладуване е ефективно за намаляване на теглото, като типичната загуба е 7-11 килограма за 10 седмици, установяват експерти от Harvard School of Health.

Снимка: iStock

Съвременните изследвания показват, че фастингът може да има множество ползи за здравето, включително подобрена чувствителност към инсулина, намаляване на подуването и подобряване на метаболизма. Освен това, мнозина откриват, че фастингът им помага да контролират апетита си и да постигнат целите си за отслабване.

 

 

Въпреки това, е важно да се отбележи, че фастингът не е подход за всеки. Хората с определени медицински състояния или проблеми с храненето трябва да се консултират с медицински специалисти преди да се предприемат този режим.