Няколкото качени килограми, които показва кантарът могат да се дължат на задържана вода в организма. Това е причината за усещането за тежест, а ние дамите го забелязваме най-често като подуване в областта на корема.

Излишното задържане на течности може да е в резултат на здравословен проблем, колебанията в теглото през деня, седмицата и месеца са обичайни и дори очаквани поради промени в диетата, хормоните или физическите упражнения.

Важно е да се консултираме с ендокринолог, в случаите, когато забележим рязко покачване на килограми или подуване на тялото, защото тов аможе да е сигнал за по-сериозно здравословно състояние. 

ЗАЩО ЗАДЪРЖАМЕ ВОДА?

Една от най-често срещаната причина е промяна в ежедневната ни активност, като например повече време, прекарано седнали пред компютъра, дълги пътувания или заседнал начин на живот.

Хормоналните колебания, например по време на менструалния цикъл, също могат да ни създадат усещането за подпухналост и издуване. Подуването на корема обикновено е по-забележимо в дните преди менструацията, като достига своя връх в първия ден на менструалното течение. Лекото задържане на течности може да се наблюдава и  в дните преди и след овулацията, сочат проучвания.

Режимът на хранене е един от основните фактори, който обяснява защо задържаме или не, вода. Консумацията на някои продукти с високо съдържание на сол, и дори такива с рафинирана захар са магнит за водата. Някой деликатесните колбаси, пържените храни, сладкото, газираните напитки и соковете могат също да благоприятстват задържането на течности.

Снимка: iStock

КАК ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ИЗЛИШНАТА ВОДА

Имайки вече по-добра представа за причните, които предизвикват тялото ни да задържа вода, можем да променим ежедневието си, за да го направим по-здравословно.

1. Хидратация

За да преборим излишната вода в тялото трябва да увеличим приема на вода. Може да изглежда нелогично да борим водата с вода, но всъщност това помага на бъбреците да регулират общата концентрация на течности и натрий в организма. Когато сме дехидратирани, организмът ни се опитва да възстанови равновесието си, като задържа вода, което води до подуване на корема и подпухване.

2. Ограничаване на солта и захарта

Друг начин да се справим със задържането на вода е да намалим храните с високо съдържание на натрий и захар, а вместо това да се съсредоточим върху консумацията на пресни зеленчуци, сурови ядки и храни богати на фибри и протеини.

3. Увеличаване на съня

Пълноценният сън помага за управлението на няколко хормона на стреса, които играят ключова роля в регулирането на баланса на течностите. 

Изследванията показват, че естественият циркаден ритъм на организма активира специфични сигнали през нощта, които предизвикват освобождаването на вазопресин - хормон, който насърчава задържането на вода, специално за да се предотврати дехидратацията през нощта.

Когато организмът отделя необходимото количество вазопресин, ефектът от задържането на вода е краткотраен, което благоприятства цикъла на съня и води до минимално остатъчно подуване на корема след събуждане.

Снимка: iStock

4. Движение

Ежедневните разходки и движение помагат на мускулите за връщането на течности от тъканите и обратно в кръвоносните съдовете. Високата активност през деня естествено увеличават нуждите на организма от вода.

Поддържането на хидратация и редовното спортуване могат да помогнат за балансиране на течностите в организма и да намалят натрупването на водно тегло, което може да се появи в резултат на заседнал начин на живот.