Жаждата трябва да се утолява по всяко време. Дневните нужди от вода са индивидуални в зависимост от физическото натоварване, възрастта и пола. Диетолозите допускат, че нежеланото наднормено тегло често се дължи на жажда, която хората засищат с бира, вино, газирани безалкохолни напитки, сокове, а не с вода. За организма тези течности не са равностойни на водата. Утоляват жаждата, но едновременно внасят допълнително излишни калории в тялото. 

Преобладаваща част от състава на тялото е водата, а в мозъка тя е повече от 85%. Поемането на недостатъчно вода през деня затруднява активността на всички клетки. Нуждите на здраво тяло се покриват от 5 до 8 чаши вода ежедневно. В противен случай, настъпва обезводняване на тялото, с множество здравословни проблеми: главоболие, нервност, загуба на концентрация, липса на апетит.

Съществуват доводи както "за", така и "против" пиенето на водата по време на хранене. Водата, поета заедно с храната разрежда стомашните киселини и забавя храносмилателните процеси в стомаха, от което се появяват подуване, болки в стомашната област и общ дискомфорт. Има и обратно разбиране, че водата втечнява храната и я прави по-лесна за обработка в стомаха. За да не страда нито храносмилането, нито хидратацията на тялото, ако ви се налага да пиете вода, докато се храните, правете го на малки глътки. Топла супа или бульон са особено полезни за хора със склонност към запек.

Концентрираният алкохол, кафето, виното оказват силно диуретичо действие, което още повече дехидратира тялото. Неслучайно се препоръчва след чаша кафе да изпиете две чаши вода, а чашата с алкохол и вино да бъдат "придружени" с чаша вода. 

За ежедневна консумация избирайте трапезна вода (неутрално pH 6,5 - 8,5) или филтрирана вода от водопровода.