Често говорим за нови изследвания, които се занимават с въпроса как да изгубим нежеланото тегло, но дали има отговор на дори по-важното питане: ‘’коя диета е най-подходяща за запазване на теглото след като отслабнем?’’

Изследователи от Бостънската детска болница предложили интересен експеримент: да сравнят влиянието на три различни диети върху група от вече отслабнали младежи. Всеки от тях е трябвало да е загубил близките месеци 10-15 % от теглото си. За 70-килограмов човек, това са 7-10 кг. Задачата на изследването била да се разбере коя диета е най-добра за поддържане на новото тегло.

Сравнени били три популярни диети: високовъглехидратна - нискомазнинна - 60 % въглехидрати, 20% мазнини и 20% белтъчини, умереновъглехидратна - умереномазнинна – 40% въглехидрати, 40% мазнини, 20% белтъчини и нисковъглехидратна - високомазнинна – 10% въглехидрати, 60% мазнини и 30% белтъчини.

Първата диета – бедната на мазнини, използвала въглехидрати с висок гликемичен индекс, като обработени зърнени продукти, картофи и плодове. Втората съдържала пълнозърнести продукти, бобови, зеленчуци – въглехидрати, които се усвояват по-бавно. Последната диета следвала модела на диетата на Аткинс - с много малко въглехидрати - само от зеленчуци.

Участниците в изследването били поставени на всяка от тези диети за месец, а учените измерили разхода им на калории и основните здравни показатели. С изненада се установило, че докато приемали по-малко въглехидрати, на диетата на Аткинс, участниците изразходвали средно 300 калории повече дневно отколкото, консумирайки менюта съобразени с другите диети, независимо че изяждали еднакъв брой калории.

За съжаление обаче, учените открили и че нивата на стрес хормона кортизол били най-високи по време на диетата на Аткинс и затова в заключение препоръчват диетата с умерено съдържание на въглехидрати и мазнини. Тя е и най-близка до Средиземноморката диета.

Как може да използвате тази информация? Ако в момента сте на диета, помислете дали имате план за периода след нея. Как ще продължите, когато диетата приключи? За да бъде режимът ви успешен и да запазите новото си тегло, може да се наложи да опитате няколко различни модела на хранене, докато намерите най-подходящия за вас. 

Със съдействието на www.artofrealfood.com