С наближаването на най-очаквания момент да станат майки героините в „40 седмици – Пътят на едно дете“ започват все по-често да се тресат от нерви и суеверия.

Зрителите на първата дигитална поредица на ДНК и bTV вече видяха емоционалната криза на Мария, до която я доведе едно обикновено заплетено колие. Това провокира бъдещата майка да изчете купища статии за суеверията и народните вярвания, свързани с бременните жени. През това време Екатерина по спешност посети съдов хирург заради големи и болезнени отоци на краката си.

Ето какво споделиха от екипа специалисти към предаването за подутите и отекли крака при бъдещите майки.

Според д-р Александър Калчев, репродуктивен хирург такъв тип отоци са характерни само рано сутрин. Те могат да не “алармират” абсолютно нищо.

Д-р Александър Калчев


"В крайна сметка, ако това нещо персистира (не отшумява - б.а.) и продължава във времето, задължително трябва да се вземат мерки и трябва да се направят изследвания, които да установят има ли нещо притеснително, или не. Най-простото е чрез даване на урина. В нея има показатели, които ни ориентират дали такъв тип оток е патологичен, или не е. Така че има съвсем елементарни тестове, които една бременна жена може да направи или най-малкото да информира проследяващия бременността лекар, за да знае той какъв тип изследвания да направи", обяснява д-р Калчев.

Нутриционистът Маги Пашова съветва бъдещите майки да приемат течности редовно и през целия ден – около чаша вода на всеки час.

„Трябва да пият вода по малко и по-често, а не три часа забравят да пият вода и след това изпиват половин литър, което по-скоро може да има негативен ефект. Тоест, редовно пиене на вода и консумация на храни с високо водно съдържание – пресни плодове и зеленчуци, супи, зеленчукови сокове. Липсата на достатъчно протеини в менюто също може да влоши задържането на вода. Тук се връщаме към идеята за балансирано меню, което да съдържа протеини, сложни въглехидрати. Освен храната има и други фактори, които могат да повлияят върху задържането на вода – например обездвижването. Затова често ставане от стола и чести разходки са силно препоръчителни".

Гледайте „40 Седмици – пътя на едно дете“ всеки вторник и четвъртък на btv.bg.

В новия епизод като ментор на дамите влиза Нели Хаджийска. Гледайте тук >>