Магдалена Пашова е холистичен нутриционист. Завършила е Canada's Premiere Holistic Nutrition School, а впоследствие и сертификационен курс по вибрационна медицина (цветотерапия) към академията Australian Bush Flower Essences. Работата й е да учи хората за влиянието на храните и храненето върху здравето им, да им помага да разбират по-добре езика на собствените си тела и да изградят свой собствен начин на хранене, който най-добре отговаря на начина им на живот. С Маги разговаряме за причините да качваме килограми, йо-йо ефекта и как да отслабнем дълготрайно и здравословно.

Снимка: Магдалена Пашова

Защо качваме килограми?

Причините за пълнеене са много – преяждане, достъпна и евтина, некачествена храна, използване на храната като компенсация на нещо липсващо, дисбаланс в тялото, заради който се увеличава апетитът. През последните години излязоха нови изследвания за човешкия микробиом. Оказва се, че в човешкото тяло живеят 10 пъти повече бактерии, отколкото са клетките на организма. В червата ни има толкова микроорганизми, колкото живеят в дъждовната гора на Амазонка. Ние им осигуряваме храна, а те ни помагат да смелим храната, да синтезираме витамини, да сме здрави. Наруши ли се балансът, последиците са големи – от болести до качване на килограми. Добрата фигура е резултат от доброто съжителството с микроорганизмите у нас. Ако бъде балансирано, хората отслабват и поддържат оптимално тегло, настроението им се подобрява и имат повече енергия.

Каква диета да започнем, за да отслабнем, ако живеем в хармония с тези бактерии?

Аз съм против диетите в общоприетия им смисъл поради 2 причини - мотивацията и логиката на отслабването. Твърдо убедена съм, че ако жената си мисли - ако отслабна, животът ми ще се промени, ще съм по-щастлива, ще срещна мъж, ще намеря работа, тя ще бъде нещастна и с 5 кг по-малко. Причината е, че тя е спряла да живее, докато чака да отслабне. Необходимо е първо да промени мисленето, вярването и отношението към себе си. Ако се обича и иска да направи нещо добро за себе си, това е чудесна мотивация да се храни здравословно. Отслабването ще дойде естествено. Няма да се измъчва, няма да живее с идеята за лишения. 

Докато гоним цифрите и се взираме в сантиметрите, няма да сме свободни в своята женственост.

Правилната мотивация и трансформацията са по-важни от оптималното тегло. Важно е да се чувствате добре в тялото си, да сте здрави и да желаете да поддържате високо либидо. 

Как е правилно да отслабваме?