Магдалена Пашова е холистичен нутриционист. Завършила е Canada's Premiere Holistic Nutrition School, а впоследствие и сертификационен курс по вибрационна медицина (цветотерапия) към академията Australian Bush Flower Essences. Работата й е да учи хората за влиянието на храните и храненето върху здравето им, да им помага да разбират по-добре езика на собствените си тела и да изградят свой собствен начин на хранене, който най-добре отговаря на начина им на живот. С Маги разговаряме за причините да качваме килограми, йо-йо ефекта и как да отслабнем дълготрайно и здравословно.

Снимка: Магдалена Пашова

Защо качваме килограми?

Причините за пълнеене са много – преяждане, достъпна и евтина, некачествена храна, използване на храната като компенсация на нещо липсващо, дисбаланс в тялото, заради който се увеличава апетитът. През последните години излязоха нови изследвания за човешкия микробиом. Оказва се, че в човешкото тяло живеят 10 пъти повече бактерии, отколкото са клетките на организма. В червата ни има толкова микроорганизми, колкото живеят в дъждовната гора на Амазонка. Ние им осигуряваме храна, а те ни помагат да смелим храната, да синтезираме витамини, да сме здрави. Наруши ли се балансът, последиците са големи – от болести до качване на килограми. Добрата фигура е резултат от доброто съжителството с микроорганизмите у нас. Ако бъде балансирано, хората отслабват и поддържат оптимално тегло, настроението им се подобрява и имат повече енергия.

Каква диета да започнем, за да отслабнем, ако живеем в хармония с тези бактерии?

Аз съм против диетите в общоприетия им смисъл поради 2 причини - мотивацията и логиката на отслабването. Твърдо убедена съм, че ако жената си мисли - ако отслабна, животът ми ще се промени, ще съм по-щастлива, ще срещна мъж, ще намеря работа, тя ще бъде нещастна и с 5 кг по-малко. Причината е, че тя е спряла да живее, докато чака да отслабне. Необходимо е първо да промени мисленето, вярването и отношението към себе си. Ако се обича и иска да направи нещо добро за себе си, това е чудесна мотивация да се храни здравословно. Отслабването ще дойде естествено. Няма да се измъчва, няма да живее с идеята за лишения. 

Докато гоним цифрите и се взираме в сантиметрите, няма да сме свободни в своята женственост.

Правилната мотивация и трансформацията са по-важни от оптималното тегло. Важно е да се чувствате добре в тялото си, да сте здрави и да желаете да поддържате високо либидо. 

Как е правилно да отслабваме?

Как е правилно да отслабваме?

Диетите използват една остарялата максима за отрицателния калориен принцип – ще се храня рестриктивно, ще спортувам повече и така ще отслабна. Това не работи! И е научно доказано. Правилният начин да се отслабне е постепенно. Всеки се движи със собствена скорост – няма срокове, няма лимити. Не тръгвайте с нагласата, че сте на диета, а че променяте начина си на хранене. Това е стъпков процес. Често пъти той изисква индивидуален подход, който можете да изградите само при работа със специалист - коригиране на дисбаланси, стопиране на възпалителни процеси в тялото, идентифициране на хранителни алергии и чувствителности. Но има няколко основни принципа, които всеки сам може да приложи, за да тръгне по пътя на здравето и постигането на хармонична фигура. Ето част от тях:

Ограничете:
1. Намалете захарта, солта, алкохола и кафето.
2. Спрете газираното.
3. Ограничете пицата до веднъж седмично (по възможност с безглутеново брашно). 
4. Не се хранете пред компютъра или докато шофирате.
5. Не се хранете, докато шофирате. Дъвчете храната си бавно и продължително.
6. Намалете (или спрете изцяло) хляба и сиренето – глутен и казеин съдържащите храни са едни от най-силно възпалителните.

Увеличете:
1. Започнете да закусвате.

2. Добавете повече плодове и зеленчуци към храната си - нека те да са около 70% от дневното ви меню.
3. Консумирайте по-чиста храна. Избирайте дива риба и месо от пасищни, а не от конвенционално отглеждани животни, защото във второто има много хормони и антибиотици.
4. Добавете полезни мазнини към храната си - ядки, семена, авокадо, кокосово масло, рибено масло, яйца от свободни кокошки.
5. Яжте пробиотични храни всеки ден - качествено кисело мляко, кефир, кисело зеле, комбуча (гъба) , кимчи (ферментирали зеленчуци).

Променяйте храненето си с бебешки стъпки, за да може организмът да се адаптира. Правете всяка промяна по 1-2 седмици, чак след това следващата. Ако сутрин не сте гладни, значи имате несмляна храна в стомаха; замислете се какво и кога сте вечеряли. Ако огладнявате по-бързо, след като сте закусвали, значи не закусвате правилните неща. Изберете балансирана протеинова закуска и няма да имате спад и скок на гликемичния индекс, който ви кара да се чувствате гладни. Отделете си време и се наслаждавайте на храната. Важното е да промените хранителните си навици в дългосрочен план.

Диетата свършва - а сега накъде?

Ако отслабвате по правилния начин, йо-йо ефект няма да се получи. Причините за него са както психологични, така и физиологични. Когато ни забраняват нещо, ние подсъзнателно се стремим към него. Когато се лишаваме дълго време от храна, се появява инстинктът – сега заслужавам награда. С тази нагласа свръхкомпенсираме. В организма ни има една точка - weight set point – която е част от метаболитния процес. Тази точка се мести. Когато дълго време се лишаваме от храна, тя пада долу. И когато след това се храним повече, много лесно я надскачаме и качваме килограми. Ето това са причините за йо-йо ефекта. Той се проявява в рамките на 3 до 5 месеца след края на диетата, в зависимост от организма, от свалените килограми и други фактори.
Ако се променяте с малки стъпки обаче, йо-йо ефект няма да има. Ето това е тайната!

Снимка: Магдалена Пашова