Колко хубаво би било, докато си похапваме сладко-сладко, да можем да горим и… излишните мазнини. Е, добрата новина е, че мечтата, за която си бленуваме, може да се  превърне в реалност, стига да знаем към кои храни по-често да посягаме.  Лоша новина няма. Да, да, добре разбрахте – има храни, които могат не само да ви помогнат да се отървете от някое и друго килце, но и да възвърнете свежестта и блясъка на кожата си. Те се борят със свободните радикали и в същото време стимулират обмяната на веществата. Изводът: Колкото повече наблягате в дневното си меню именно на тях, толкова по-млади и стройни ще бъдете.

Кои са те ли? Ето ги и тях – 5 от най-ефикасните храни, които не само, че запазват младостта, но и успешно помагат да се отървем от излишните килограми:

1. Нискомаслените млечни продукти

Ако искате да преминете към качествена и пълноценна диета, задължително трябва да включите към нея нискомаслени млечни продукти. Колкото богати са те на калций, толкова бедни са на мазнини. Благодарение на специфичните сложни въглехидрати, които влизат в състава им, нискомаслените млечни продукти благоприятстват обмяната на веществата и участват усилено в изгарянето на излишните мазнини. Сложните въглехидрати стимулират обмяната на веществата и поддържат нивата на инсулина ниски (високото ниво на инсулин задържа мазнините в организма). Наред с всичко това млечните продукти съдържат аминокиселина, която в съчетание с калция, образува съединение, участващо особено интензивно върху изгарянето на мазнините. Ако обаче ви интересува кое мляко е по-добро – киселото или прясното, специалистите препоръчват първото. За разлика от него прясното мляко съдържа лактоза, която след 45 годишна възраст организмът все по-трудно разгражда.

 

Как и защо да консумираме кисело мляко >>