Пролетта не само ухае. Пролетта омайва сетивата ни и с изкусителните си ястия - кое от кое по-съблазнително, ароматно и апетитно. Заповядайте четири разнообразни гозби, които ще впечатлят небцето и на най-взискателния гастроном, събрали в себе си неповторимия вкус на пролетта:

Салата от спанак, киноа и авокадо

Продукти за 4 порции:
по 1 шепа спанак, рукола, айсберг
½ вр. магданоз
½ ч.ч. каноа
½ авокадо
½ лимон
морска сол

Приготвяне:
Киноата се накисва предварително във вода с лъжица сок от лимон или ябълков оцет за поне 6 часа. Идеята е по този начин да се активират инхибиторите, които пречат за усвояването на полезните вещества в нея. След това киноато се измива добре и се сварява до готовност , ок. 15-20 минути, изключва се и се оставя с похлупак за още 10 минути. Докато се вари, в студена вода с лъжица ябълков оцет и лимонов сок се накисва спанакът, за да се изчисти от нитратите, (освен ако не е домашен). Магданозът, айсбергът и спанакът се накисват, добавя се руколата. Прибавят се киноата и нарязаното авокадо. Овкусява се със солта и сока от ½ лимон. За екзотика и финес може да декорирате с парченца лимон или друг цитрусов плод.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos