С разцъфването на пролетта и идването на Великден е време да се потопим в творческата и приятна традиция на боядисването на яйца.

Има много вълнуващи и уникални начини за декорирането им, в които се използват различни техники, за създаването на страхотни дизайни. 

Пригответе се да разгърнете креативността си и да превърнете обикновените яйца в ярки произведения на изкуството, които ще озарят трапезата и дома ви.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ЯЙЦАТА И БОЯТА?

Изборът на подходящи яйца за боядисване е може би най-важният момент за постигането на желаните резултати. Подберете пресни и здрави яйца с гладка повърхност. Това ще улесни процеса на боядисване и ще даде добър краен резултат.

Яйцата с бяла черупка винаги се получават по-ярки и с по-живи цветове, а кафявите са по-тъмни и с матова шарка. 

Снимка: blog.terajanelle.com

На пазара могат да се намерят различни видове бои, но ние избрахме да използваме боята за яйца на Dr. Oetкer, която се предлага в няколко варианта за различен краен резултат. 

На традиционалистите ще се хареса Класическа боя за яйца от 4 цвята, която предлага наситени шарки и е бърза и лесна за употреба. С нея може да разчитаме на страхотни резултати без значение от цвета на черупката. 

На онези от вас, които искат яйцата им да бъдат с нежни нюанси, със сигурност ще допаднат Бонбонената и Пролетната боя за яйца. Трикът за постигането на цветовете е да използвате яйца с бяла черупка. 

Снимка: iStock

Ако изберете Приказна боя за яйца на Dr. Oetker, ще постигнете драматичен ефект от златисти и блестящи цветове. За нея  препоръчваме да изберете яйца с кафяви черупки. 

След като вече сме избрали боята и яйцата, е време да пристъпим към тяхната декорация. Даваме ви 5 супер лесни идеи за ефектно боядисване, които са подходящи за малки и големи. 

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЦВЕТЯ И БИЛКИ

Ако искате да добавите специален дизайн към великденските си яйца, малките цветя и листа са идеалният шаблон.

Снимка: Canva

 

Подберете различни видове листенца и цветчета, които да използвате. Фиксирайте с капчица вода върху черупката на яйцата. За по-голяма сигурност пристигнете с парче от чорапогащник или друг тънък плат. Потопете в разтворената боя. Дръжте потопени няколко минути и извадете. След като изсъхнат, отлепете цветчетата и вижте прекрасния резултат.

МРАМОРЕН ЕФЕКТ С КУХНЕНСКА ХАРТИЯ

Тази техника е една от най-лесните, която дава страхотни резултати. Необходими са няколко листа кухненска хартия, за предпочитане от по- плътните, и боя за боядисване на яйца с ръкавици. 

Намокрете свареното яйце с вода и го поставете в центъра на листа хартия. Съберете четирите края, така че да оформите вързопче, а хартията да е плътно прилепнала към яйцето. Отново навлажнете увитото яйце с вода и полейте с избран цвят или съчетание от няколко. Оставете увитите яйца за 20 мин да изсъхнат добре. След това внимателно отстранете хартията. Вижте повече във видеото.

МРАМОРЕН ЕФЕКТ С ПЯНА ЗА БРЪСНЕНЕ

Пяната за бръснене може да звучи като странна идея за боядисване на яйца, но всъщност с нейна помощ можем да сътворим страхотен мраморен дизайн.  

Всичко, от което се нуждаете, е тавичка или купа, пяна за бръснене, боя за яйца и клечка за зъби.

Снимка: Canva

Разлейте боята върху пяната за бръснене, като може да направите комбинация от два или повече цвята.

Когато по-голямата част от повърхността на пяната е покрита с боята, прокарайте клечката за зъби по повърхността на пяната, за да създадете мраморния ефект. 

Когато оцветената пяна за бръснене е готова, сложете чифт ръкавици, за да предпазите ръцете си от боята. Вземете едно твърдо сварено яйце и го поставете внимателно върху повърхността, търкаляйки го така, че цветният крем да покрие изцяло черупката на яйцето и да го оцвети. 

Поставете яйцето върху хартия или кърпа и го оставете да изсъхне за 20 минути. Не изтривайте пяната за бръснене, докато яйцето не изсъхне напълно. С влажна кърпа или салфетка почистете пяната и се насладете на красивия мраморен ефект.

ЕФЕКТ ЦВЕТНИ БЛОКОВЕ

Използвайки този вариант, ще получите много модерен и същевременно закачлив дизайн. Постигаме го като използваме тънко тиксо, с което разделяме всяко яйце на няколко секции. 

Разтваряме различните цветове на боята в плитки купички, както е описано на опаковката. Слагаме си ръкавици и потапяме всяка страна на яйцето в различните цветове, докато не се боядиса всяка секция. Оставяме боята да изсъхне и премахваме тиксото. Вижте повече във видеото.

ПОП АРТ ЕФЕКТ

Постигането на този ефект е супер лесно и бързо, освен това създава много артистични резултати. Съветът ни е да използвате бели яйца и да изберете свежи цветове като  Бонбонената или Пролетната боя за яйца на Dr. Oetker. 

Ще ви е необходимо кухненска  хартия и решетка, като например тази от фурната - тя ще свърши чудесна работа.

Снимка: Canva

Постелете няколко слоя хартия. Върху тях позиционирайте решетка. Подредете яйцата, които предварително сте намокрили. Като използвате един цвят боя, внимателно започнете да я изтисквате върху яйцата в произволна форма, като оставите да се разлива по черупката. След като изсъхне яйцето, може да го завъртите и да добавите още един или колкото искате цветове. 

Насладете се на творческия процес и имайте щастливи и весели великденски празници!