Всяка година Великден идва с разнообразни вкусове на козунаците и интересни цени. 60 лв., 33 лв. и 19,89 лв. – цени на великденските лакомства, които може да видите в различни пекарни и сладкарници за празника през 2024 г.
Споделяме няколко варианта за вкусове и цени, които ни направиха впечатление тази година.
Хляб и Soul, пекарна, известна с това, че приготвя печивата си с квас, тази година предлага разнообразие от кузинаци, които се приготвят по предварителна заявка. Тъй като пекарната не е голяма, при достигане на лимита при записване, поръчките могат да бъдат отказани.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Средната цена за един козунак е 33 лв.
Козунаците ферментират повече от 24 часа. Съдържат мляко, масло, яйца, кафява захар и ванилов екстракт. Предлагат се в 5 варианта - със стафиди, с млечен белгийски шоколад, с локум, с кафе и само с кафява захар и ванилов екстракт.
Безглутеновата сладкарница в София Аmelie sweet shop, чийто собственик е Линда Петкова, предлага безглутенови козунаци. Те са три вида - със стафиди и цитрони, с натурален шоколад и бадеми, или с шипков мармалад и орехи.
Предлагат се малки – 450 г за 34 лева и големи – 950 г за 59 лв.
В пекарна Biosof могат да бъдат намерени бутикови козунаци с интересни на вкус глазури – лате шоколад или пистачио.
Те са по 700 г., като цената е 19.89 лв.
Козунак с глазура от черен шоколад от гръцка сладкарница Кostis струва 22.90 лв. Теглото му е 450 г. Това е класически козунак, залят с глазура от натурален белгийски шоколад.
Био козунак е вариантът на великденски сладкиш, който се предлага в ресторант „Спегети Китчън“. Вариантите са с 5 вида ядки, с с два вида френски шоколад, с пълнеж от крем лимончело, и с крем пистачио.
Цените са различни спрямо вкусовете, но варират от 19 до 45 лв.
Чареши амарена и бадеми от 550 г е вкусовият вариант, който тази година предлагат в софийската пекарна And.bread за 16 лв. Другите варианти са със стафиди и портокалови корички или със сушени кайсии и карамелизиран бял шоколад.
Ако искате да си направите козунак у дома - вижте тези рецепти и насоки.