Както за всяко друго нещо, и при прането съществуват митове, които в крайна сметка се оказват грешни. За да се преборите с лъжливите правила, хвърлете едно око на следващите съвети, които ще ви помогнат да откриете правилния начин да перете дрехите си.

1. Използваме прекалено много перилен препарат

Грешка е да вярваме, че колкото повече препарат използваме, толкова по-чисти ще вадим дрехите си. Всъщност най-добре е да пълним само половин капачка прах за пране и то в случаите, когато нещата ни са много мръсни. В противен случай излишното количество препарат се разпенва прекалено и остава по ръба на пералнята, тъй като не успява да бъде напълно изплакнат. Тоест мръсната сапунка от дрехите ни всъщност се връща обратно по тях, което не е никак привлекателна идея веднъж щом се замислим.

2. Не позволяваме на праха за пране да се разтвори

Всяка добра домакиня предпочита да пуска пералнята си на ниски градуси, за да избегне евентуалното свиване и оцветяване на материите. Това обаче не винаги е добра идея, защото някои марки прах за пране не успяват да се разтворят добре в хладката вода. За да избегнете подобно нещо, винаги четете етикетите на препаратите, които купувате и избирайте тези, подходящи за студено пране.

3. Бъркаме в подредбата

При пералните с горно зареждане мнозина от нас зареждат дрехите и едва тогава изсипват препарата. Всъщност това, което трябва да правим е точно обратното. Когато решим да сложим праха за пране последен, рискуваме той да не се разствори добре, което от своя страна значи, че пускате излишна пералня, тъй като дрехите ви ще си останат сравнително мръсни.

4. Използваме прекалено много омекотител

Да, прането мирише страхотно и е божествено меко, но трябва да запомним, че както с праха за пране, така и с омекотителя трябва да подхождаме по-скоро предпазливо. Заради формулата си омекотителят може да стане причинител на петна, които всъщност увреждат материите и понякога остават завинаги. За да бъдат дрехите ни добре ароматизирани и меки, препоръчваме ви да сипвате половин капачка омекотител, когато пералнята превключи на изплакване.