.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как се прави хакинг на египетски лешояд в Маджарово (ВИДЕО)

Евгений Милов | преди 10 седмици
Снимка: Евгений Милов
Египетският лешояд е моногамна птица, гнезди по непристъпни скали и в пещери

Египетският лешояд е един от най-застрашените видове в Европа, а на Балканите е критично застрашен, тъй като са останали само 70-80 двойки птици. По-голямата част от тях са в България.

Египетски лешояд
Снимка: Евгений Милов

Българското дружество за защита на птиците подпомага по изкуствен начин популацията. Методите, които се изпробват по програмата за рестокинг, са три:

1. Отложено освобождаване 

2. Хакинг - изкуствено гнездо

3. Фостеринг - осиновяване на младата птица

Ladyzone.bg присъства в Маджарово на експерименталния метод хакинг – приспособяване към дивата природа на птици, излюпени на затворено, посредством изкуствено гнездо. Гледайте видеото.

Египетски лешояд
Снимка: Евгений Милов

Египетският лешояд е моногамна птица. Достига полова зрялост на 5-годишна възраст. Гнезди по непристъпни скали, в пещери или поне под навес или корниз. Гнездото строят и двете птици. В него се намират кости от дребни животни, черупки на костенурки и др. Пренася строителните материали за гнездото с човка, за разлика от другите грабливи птици, които носят с крака. Снася по две яйца, напръскани с тъмнокафяви петна. Снася ги с интервал от няколко дни, обикновено от края на март до началото на май. Мътят и двамата родители на смени в продължение на 42 дни. Малките напускат гнездото на около 70–96-дневна възраст. Отглежда едно люпило годишно.

Видът е избран за емблема на учреденото през 1988 г. Българско дружество за защита на птиците

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите