Тиквите се раждат в Южна Америка. В Перу и Мексико са ги хапвали още преди 8 000 години. Те намират своя път към Европа след откриването на Америка.

Защо асоциираме тиквите с Хелоуин?

Практиката да се изрязват тикви за Хелоуин произлиза от ирландски мит за мъж на име – Стиги Джак “. Истината е, че в Ирландия и Шотландия на Хелоуин традиционно се използва ряпа. Имигрантите в Северна Америка обаче са използвали местната тиква, защото е много по-достъпна и по-голяма, което я прави по-лесна за изрязване от ряпата. 

100 г варена тиква съдържа 20 калории, от които – 0.72 г протеин// 4.90 г въглехидрати, 0.07 г мазнини 

Снимка: istockphoto.com

Ползи от консумацията на тиква:

  1. Допринася за по-здрава кожа
  2. Има високото съдържание на антиоксиданти, поради което намалява риска от хронични заболявания
  3. Съдържа витамини А, С и Е
  4. Консумацията й предпазва зрението
  5. Плътността на хранителните вещества и ниското съдържание на калории подпомагат загубата на тегло
  6. Високото съдържание на антиоксиданти намалява риска от рак

Тиквата много лесно може да бъде добавена към вашата диета. Тя се използва чудесно както в сладки, така и в солени ястия. 

ОЩЕ РЕЦЕПТИ И ИДЕИ ОТКРИЙТЕ В МЕСЕЧНАТА НИ ТЕМА "ВКУС НА ЕСЕН"

Тиквен хляб

Необходими продукти:

  • 2 чаши универсално брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • ½ ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. смлян карамфил
  • 1 ч. л. смляна канела
  • 1 ч. л. смляно индийско орехче
  • ¾ чаша несолено масло
  • 2 чаши захар
  • 2 големи яйца
  • 1 консерва тиква

Начин на приготвяне:

В средна купа смесете брашното, солта, содата за хляб, бакпулвера, карамфила, канелата и индийското орехче. В голяма купа с помощта на миксер разбийте маслото и захарта на средна скорост. Добавете яйцата. Продължете да разбивате, докато стане много леко и пухкава смес. Разбийте тиквата. Добавете брашнената смес и разбъркайте на ниска скорост. Намажете със спрей за печене или брашно две форми за хляб. В предварително загрята фурна печете 65 – 75 мин. Оставете питките да изстинат в тавите за около 10 минути, след което ги обърнете върху решетка, за да изстинат напълно.

Паста с тиква

Необходими продукти:

  • 1 с. л. зехтин
  • 50 г лук (шалот)
  • 2 с. л. пресен градински чай
  • 1 с. л. прясна мащерка
  • 425 г сирене – рикота
  • 425 г тиквено пюре
  • 235 мл чаша мляко
  • 55 г пармезан
  • 1 с. л. кафява захар
  • 1 ч. л. канела
  • ¼ ч. л. индийско орехче
  • Сол – на вкус
  • Черен пипер – на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете пастата. За приготвянето на соса намажете тенджера със зехтин и изсипете шалота. Гответе до омекване. Добавете градински чай и мащерката. Намалете топлината до минимум и добавете тиквата и рикотата. Добавете мляко, разбъркайте, добавете пармезан, разбъркайте. Следват кафявата захар, канелата, индийското орехче, сол и черен пипер. Поставете пастата в тава за печене. Поръсете със сирене по избор. Печете захлупената паста за 15-20 мин.

Още една рецепта. 

Тайландска супа от тиква

Снимка: iStock

Необходими продукти:

  • 1 с. л. растително масло
  • 1 с. л.масло
  • 1 скилидка чесън
  • 4 малки глави лук
  • 2 малки люти чушки
  • 1 с. л. лимон
  • 2 ⅛ чаши пилешки бульон
  • 4 чаши обелена и нарязана на кубчета тиква
  • 1 ½ чаши неподсладено кокосово мляко
  • 1 връзка листа пресен босилек

Начин на приговяне: 

В тенджера загрейте олиото и маслото на слаб огън. Добавете чесъна, лука, лютите чушки и лимоновия сок в олиото. Следват пилешкият бульон, кокосово мляко и тиква. Оставете да заври. Гответе докато тиквата омекне. В блендер пасирайте супата до гладка консистенция.

  • Орехомания
  • Най-младият кулинарен блогър у нас: Есента има вкус на тиква и канела
  • Тиквен пай с ниско съдържание на захар: Рецептата на Блажка Димитрова - Благичка
  • Как да приготвим прозрачен тиквен пай
  • Румяна Босева - Лулуто: На ябълковия пай слагам бележка "Не яж!" - първо трябва да снимам
  • "Храна за мойте канибали" - блогът с вкусотии като кадифена супа от кестени, рачел и тиква
  • 23 снимки на сладки котенца, за когато ви писне от мъките в офиса
  • Защо мечтаем за шоколад, пържола и вино, когато сме под стрес?
  • Невена Жекова с изкушаващи шипков мармалад и шипково вино
  • Ядливият кестен – ароматен дар от природата (Рецепти)