На 22 юни Мерил Стрийп празнува рожден ден.

Малко след най-дългия ден в годината, през 1949 г., се ражда Мери Луиз Стрийп.

Днес тя е сред символите на Холивуд и американското кино. Числата говорят в нейна полза - 21 номинации за "Оскар", три победи, а също рекордни 32 номинации за "Златен глобус", от които 9 спечелени.

via GIPHY

 

Стрийп е призната от колегите си и обожавана от феновете си.

Кои са филмите, които я издигнаха на върха?

1. "Крамър срещу Крамър" ("Kramer vs. Kramer", 1979)

През 1979 г. Мерил Стрийп все още е почти непозната в Холивуд, а Дъстин Хофман е суперзвезда. "Крамър срещу Крамър" променя това.

Тя е в ролята на жена, която се бори за родителските права върху сина си година, след като се е развела с баща му. Тед (Хофман) не е готов да се раздели с детето толкова бързо.

И двамата получават Оскари за ролите си - Хофман за главна мъжка, Стрийп за поддържаща женска. Предполага се, че личният им живот по това време (той се развежда, а тя все още скърби по загубата на първата си голяма любов) е повлиял силно на изпълненията им.

2. "Изборът на Софи", ("Sophie's Choice", 1982)

"Роля, определяща цяла кариера" - така критиците описват драмата "Изборът на Софи". 

Стрийп не само научава полски и немски език, но учи и полски акцент, за да може да говори като бежанка в Щатите, която е оцеляла след Аушвиц.

Режисьорът Алън Пакула е искал музата на Ингмар Бергман - Лив Улман, да изиграе Софи, но едва ли е съжалил, избирайки Стрийп. За този филм тя получава първия си "Оскар" за главна женска роля.

3.  "Смъртта ѝ прилича" ("Death Becomes Her", 1992)

Стрийп не би била толкова велика, ако не беше самоиронията ѝ.

След толкова тежки филми тя избира да се включи в черна комедия, осмиваща желанието да бъдем вечно млади и да изглеждаме винаги на 20. Партнира си с Голди Хоун, а по думите ѝ, не отказва ролята, защото сценарият бил прекалено оригинален, за да го пропусне.

4. "Мостовете на Медисън" ("The Bridges of Madison Country", 1995)

Може би една от най-нежните и красиви любовни истории на Холивуд. 

Режисьор: Клинт Ийстуд.

5. "Часовете" ("The Hours", 2002)

"Часовете" събира на екрана Мерил с две други големи звезди: Никол Кидман и Джулиан Мур.

Три епохи, три истории и съдбите на три жени се преплитат в този разтърсващ разказ, който обединява живота на Вирджиния Улф и поколения жени, които са повлияни от нея и творчеството ѝ.

6. "Мама Миа!" ("Mamma Mia!", 2008)

Всички обичат лятото, всички обичат Гърция, всички обичат ABBA и всички обичат Мерил Стрийп - "Мама Миа!" е филм-празник, който оправя настроението и след най-тежкия ден.

Стрийп тук си партнира с Пиърс Броснан и Колин Фърт, а филмът е мюзикъл, обединяващ песните на популярната шведска група в романтична история за изгубената и намерената любов по бреговете на южната ни съседка.

7. "Желязната лейди", ("The Iron Lady", 2011)

В "Желязната лейди" Мерил Стрийп влиза в ролята на Маргарет Тачър и закономерно получава третия си "Оскар", цели 29 години след този за "Изборът на Софи".

Гледайте филма на Voyo.bg, a на следващата страница вижте с кои роли Стрийп не се гордее