От 2005 г. ООН отбелязва на днешната дата Международен възпоменателен ден на Холокоста. Това е един от най-мрачните и ужасни периоди в историята на човечеството и всички сме щастливи, че не ни се е наложило да го преживеем. И макар че не искаме да мислим за ужасите, които нацистите са извършвали, че бива да си позволяваме да забравим.

Тук сме подбрали 6 филма, безсмъртни кинокласики, които ни връщат назад във времето и ни показват през какво се е наложило да минат милиони хора.

„Списъкът на Шиндлер“ от 1993 г.

Без съмнение най-добрият филм за Холокоста и един от най-добрите на Стивън Спилбърг. Филмът разказва истинската история на немския предприемач Оскар Шиндлер, който е безскрупулен бизнесмен и вижда във Втората световна война шанс да забогатее. Докато е в Полша става свидетел на зверствата срещу евреите и започва да харчи цялото си състояние в подкупи за нацистите, за да се опита да спаси колкото се може повече хора от концентрационните лагери. В крайна сметка Шиндлер остава напълно разорен, но спасява живота на повече от 1200 души.

Снимка: imdb.com

През 1994 г. филмът получава 12 номинации за наградата „Оскар“ и печели общо 7 статуетки, сред които за най-добър филм, за режисура и за сценарий.

„Пианистът“ от 2002 г.

Филмът разказва историята на пианиста от еврейски произход Владислав Шпилман, който се бори за оцеляването си във Варшавското гето. Режисьор е Роман Полански, който всъщност е оцелял от Холокоста.

Снимка: imdb.com

През 2003 г. Пианистът получава 7 номинации за „Оскар“ и взема три от тях, включително за режисура. Роман Полански обаче не може да присъства на церемонията и да получи наградата си, защото е осъден за секс с непълнолетна в САЩ и в момента, в който пристигне в страната, ще влезе в затвора.

„Животът е прекрасен“ от 1997 г.

Като всеки от останалите филми в този списък, „Животът е прекрасен“ ще ви накара да леете сълзи, но не само от тъга, а и от смях. Режисьорът Роберто Бенини, който изпълнява главната роля и също така е сценарист, смесва хумора и чистия ужас, за да създаде един от най-запомнящите се филми на всички времена.

Снимка: imdb.com

През 1999 г. филмът получава 7 номинации за „Оскар“ и получава три статуетки.

„Изборът на Софи“ от 1982 г.

Филмът разказва за полска емигрантка в САЩ на име Софи, която живее щастлив и безгрижен живот, но това е само привидно. В действителност тя е разкъсвана от спомените за тежките избори, които е трябвало да прави, за да оцелее в нацистки концентрационен лагер.

Снимка: imdb.com

Филмът има 5 номинации за „Оскар“, но получава само 1 – за ролята на Мерил Стрийп. Това е вторият ѝ „Оскар“.

„Дневникът на Ане Франк“ от 1959 г.

Филмът е екранизация по записките на еврейското момиче Ане Франк, която е трябвало да се крие със семейството си в окупираната от нацисти Австрия. Дневникът е публикуван от баща ѝ, единственият оцелял член на семейството, след смъртта на момичето.

Снимка: imdb.com

През 1960 г. филмът получава 8 номинации за „Оскар“ и от тях взема 3 награди.

„Момчето с раираната пижама“ от 2008 г.

Филмът разказва за малко момче, което се сприятелява с друго дете, затворено в концентрационен лагер. Двете деца могат да си говорят единствено през оградата на лагера. Филмът е по романа на ирландския писател Джон Бойн.

Снимка: imdb.com