Имаше време, не толкова отдавна, когато за всеки актьор щеше да е чест да работи с Роман Полански и Уди Алън – двама от най-известните живи режисьори. Изглежда обаче това време вече мина и звезди като Кейт Уинслет се разкайват, че са се съгласили да участват в техни филми.

Кейт Уинслет с Роман Полански
Снимка: Getty Images

Звездата от „Титаник“ е работила с Роман Полански по филма „Касапница“ от 2011 г., а през 2017 г. участва във филма „Въртележка“ на Уди Алън. Ако можеше а върне времето назад, би отказала тези роли.

Кейт Уинслет (отляво на снимката) с Уди Алън
Снимка: Getty Images

Не мога да разбера защо се съгласих да работя с Роман Полански и Уди Алън“, сподели тя пред списание „Венит Феър“. „Невероятно е, че тези мъже бяха толкова уважавани и толкова влиятелни във филмовата индустрия и то толкова дълго. Срамно е.

Актрисата с радост би заличила работата си с двамата режисьори, но това е невъзможно: „Ужасно много съжалявам, но единственото, което ни остава, е да кажем истината за всичко това.

Роман Полански като по-млад
Снимка: Getty Images

През 1977 г. режисьорът Роман Полански е арестуван за изнасилване на 13-годишно момиче. В съда режисьорът отхвърля обвиненията в изнасилване, но се признава виновен по обвинението в секс с малолетна. Полански очаква да получи условна присъда, но научава от познати, че съдията по делото му смята да го осъди на 50 години затвор. Ден преди произнасяне на присъдата, Роман Полански се качва на самолет за Лондон, а от там заминава за Франция. Режисьорът има двойно американско и френско гражданство и като гражданин на Франция, не може да бъде екстрадиран, затова и досега остава в европейската държава.

Уди Алън
Снимка: Getty Images

Уди Алън пък е обвинен през 1992 г., че е имал сексуални отношения с осиновената си дъщеря, когато е била едва на 7 години. Обвиненията към него са отправени от Мия Фароу, с която имат 12-годишна връзка. Двамата са осиновили дъщеря си Дилан. Свидетел на отношенията между малката Дилан и Уди Алън е станала детегледачката на момичето, която е съобщила на Мия Фароу, че е видяла мъжът да стои на колене пред Дилан с ръце в скута ѝ. След като е попитала Дилан, Мия е научила, че приятелят ѝ я е докосвал по непристоен начин. След като Уди Алън се подлага на детектор на лъжата, съдът го оневинява. Дилан и Мия и до днес продължават да поддържат версията си и много хора са убедени във вината на режисьора.

Въпреки подозренията срещу Уди Алън и макар че Роман Полански трябва да работи в изгнание, двамата режисьори създадоха някои от най-добрите си филми през последните години и получиха доста награди за тях. Движението “Me Too” обаче се прицели към обвинените в сексуално насилие големци в Холивуд, след като успяха да вкарат в затвора могъщия продуцент Харви Уайнстийн.

Някои хора не считат за редно да се поставят под общ знаменател призналия се за виновен Полански и Уди Алън, който вече почти 30 години отрича да е извършил това, за което го обвиняват бившата му приятелка и осиновената му дъщеря. Сред защитниците на Алън са Алек Болдуин и номинираната за „Оскар“ Скарлет Йохансон.