Съвсем тихо и без никва рекламна кампания от печат излезе автобиографията на гениалния режисьор Уди Алън. Книгата трябваше да бъде отпечатана от друго издателство и да излезе през април, но обвиненията в сексуален тормоз срещу Уди Алън попречиха това да стане. Режисьорът е озаглавил мемоарите си ”Следователно от нищо” (Apropos of Nothing) и те са в обем от 400 страници.

В началото на март издателство “Hachette” обявиха, че ще публикуват мемоарите на режисьора на “Ани Хол” и “Полунощ в Париж”, но това веднага беше последвано от остра реакция от страна на осиновената му дъщеря Дилан Фароу, която обвинява Уди Алън в сексуален тормоз, когато е била едва на 7 години.

“Много съм разстроена от решението на издателство “Hachette” да отпечатат мемоарите на Уди Алън”, написа тя в Туитър. “Това е още едно доказателство за привилегиите, които властта, парите и известността дават.”

Друг човек, който се възмути от решението на “Hachette” да публикуват книгата беше родният му син Ронан Фароу, който е журналист и беше един от най-дейните хора за осветяването на престъпленията на Харви Уайнстийн и вкарването му в съдебната зала, а от там и в затвора.

Журналистът Ронан Фароу е син на Уди Алън
Снимка: Getty Images

Ронан е автор на книгата “Залови и убий”, издадена от същото издателство, в която разкрива начините, по които властни мъже използват силата си, за да пречат на обвинители да свидетелстват срещу тях. Той многократное осъждал предполагаемата постъпка на баща си.

Уди Aлън е обвинен от осиновената си дъщеря Дилан, че ѝ е посягал сексуално, когато е била само на 7 години. Режисьорът многократно е отричал тези обвинения и проведеното разследване не е открило никакви доказателства. Скандалът отново стана тема на дискусия преди няколко години, когато движението “Me too” започна да набира сила, но тогава Алън отново отрече обвиненията и заяви, че това е кампания на бившата му приятелка Миа Фароу срещу него.

 

Осиновената дъщеря на Уди Алън, която го обвинява в сексуален тормоз, заедно с майка си Миа
Снимка: Getty Images

Малко след като “Hachette” обяви намерението си да издаде книгата, голяма част от служителите излязоха на протест.

До края на същата седмица издателството обяви, че връща правата за издаване на Уди Алън и няма да публикува автобиографията му.

Тази седмица, без никакъв излишен шум, книгата беше публикувана от издателство “Arcade Publishing”. Тя нямаше официална премиера (такава би била невъзможна в извънредната ситуация около корнавируса) и никаква предварителна реклама. Самият Уди Алън не е давал интервюта и не е коментирал излизането на книгата си.