Статуетката „Оскар“ е мечтата на всеки човек, който се занимава с кино. Макар и често критикувана по различни причини, наградата си остава най-популярната и най-важна в Холивуд. Но има няколко забележителни случая, при които холивудски звезди са печелили „Оскар“ и не са се явявали да го получат.

Антъни Хопкинс - 2021 г.

Снимка: Getty Images

Това се случи на церемонията миналата година. До известна степен причината беше COVID пандемията, която попречи на много звезди да присъстват. Сред тях беше и великият Антъни Хопкинс. Другата причина, както самият той сподели, е че не е очаквал да получи наградата толкова късно в кариерата си. Още повече, че всички очакваха статуетката да отиде при покойния Чадуик Боузман. За изненада на всички, последната награда за вечерта отиде съвсем заслужено при Антъни Хопкинс за ролята му в "Бащата". По това време британският актьор дори не е гледал церемонията и е научил от съсед, че е станал най-възрастният актьор, награден с "Оскар".

Роман Полански – 2003 г.

Снимка: Getty Images

Роман Полански е номиниран пет пъти, но спечели едва през 2003 г. за филма си „Пианистът“. Полански обаче не само не присъства в залата или в града – Роман Полански изобщо не беше в страната. А и да беше дошъл, едва ли щеше да стигне до сцената, тъй като в момента, в който кацне в САЩ, ще попадне в затвора. През 1977 г. големият режисьор беше обвинен в секс с малолетна, но избяга от страната, преди да бъде изправен пред съда. От тогава живее и работи в Европа.

Еминем – 2003 г.

Снимка: Getty Images

Същата година като Полански и Еминем не излезе да получи „Оскар“-а си. Рапърът нямаше проблеми със закона и си е бил в страната, но по време на церемонията е бил дълбоко заспал в дома си. Когато е научил, че е номиниран за най-добра песен заедно с Боно, Еминем решил, че няма шанс и предпочел да си остане вкъщи, отколкото да си губи времето с церемонии.

Майкъл Кейн – 1987 г.

Снимка: Getty Images

Преди да получи „Оскар“ за най-добра поддържаща роля, Майкъл Кейн е номиниран 3 пъти, но не печели. Може би заради това по време на церемонията през 1987 г. е предпочел да работи и не е бил в залата, когато е получил първия си „Оскар“.
Всъщност Кейн по това време е снимал продължението на класиката „Челюсти“ – „Челюсти: Отмъщението“. Филм, който, както можете да се досетите, е пълен провал и се счита за един от най-лошите на всички времена. Майкъл Кейн обаче не съжалява, че се е съгласил да участва в него и казва: „Не съм го гледал, но всички казват, че е ужасен. Виждал съм обаче къщата, която построих с парите от него и тя е прекрасна.

Пол Нюман – 1987 г.

Снимка: Getty Images

Между 1959 г. и 1986 г. Пол Нюман има 6 номинации за наградата „Оскар“, но не я печели нито веднъж, ако не броим една почетна награда (която той не брои). Едва през 1987 г. успява да спечели за филма „Цветът на парите“, но избира да не дойде на церемонията. „Това е все едно 80 години на преследваш една красива жена“, казал той тогава. „Когато накрая се съгласи, казваш просто, че съжаляваш и вече си твърде уморен.
След този „Оскар“ Нюман получи още един почетен и две номинации.

Уди Алън – 1978 г., 1987 г., 2012 г.

Снимка: Getty Images

Той е считан за един от най-големите режисьори на всички времена и наградите му го доказват – Уди Алън е номиниран 24 пъти за „Оскар“ и е печелил 4. И нито в един от тези случаи не е бил в залата, за да си получи наградата.Цялата концепция за наградите е глупава“, казва той. „Не искам да се подчинявам на чуждото мнение, защото ако приемеш наградата, когато казват, че я заслужаваш, значи приемаш и когато казват, че не я заслужаваш.

Според твърдение на silentbet, липсата на някои знаменитости принуди редица букмейкър да понижат или премахнат своите коефициенти за тях.

На следващата страница прочетете кои други холивудски звезди получиха "Оскар", но не отидоха да си го вземат >>>

Катрин Хепбърн – 1934 г., 1968 г., 1969 г. 1982 г.

Снимка: Getty Images

Тя е актрисата с най-много награди „Оскар“, но макар да е печелила 4 пъти, никога не е присъствала на церемония по раздаването им, за да си ги получи. Катрин Хепбърн обаче е била веднъж на сцената, не за да получи, а за да връчи почетната награда на продуцента Лорънс Вайнгартен, който ѝ е приятел от много години.

Марлон Брандо – 1973 г.

Снимка: Getty Images

През 1973 г. „Оскар“-ът на Марлон Брандо за ролята му като Вито Корлеоне бил сигурен и затова на свое място той изпратил своя позната актриса с индиански произход. Тя приела наградата от негово име и използвала възможността да сподели колко зле представени са актьорите от местното американско население. Публиката я освиркала.

Джордж Скот – 1971 г.

Снимка: Getty Images

За ролята си във филма „Взвод“ актьорът Джордж Скот бил номиниран за „Оскар“. Това била третата номинация в живота му, но както на всички церемонии преди това, той не отишъл. Скот не приемал цялата концепция на наградите и смятал, че церемонията е просто двучасов „парад на месо“. От тогава почти нищо не се е променило, освен че церемонията вече продължава между 3 и 4 часа.

Стенли Кубрик – 1969 г.

Снимка: Getty Images

Сигурно ще се изненадате, но Стенли Кубрик никога не е печелил „Оскар“ за режисура, макар днес да се счита за един от най-великите режисьори на всички времена. Филмът му „2001: Космическа одисея“ обаче получил наградата за най-добри ефекти. И въпреки че Кубрик е трябвало да я приеме, той не се явил и се наложило други хора да я вземат вместо него. По този повод някой се пошегувал, че в момента Кубрик подготвя снимките за следващото кацане на Луната.

Елизабет Тейлър – 1967 г.

Снимка: Getty Images

Номинацията за главна женска роля в „Кой се страхува от Вирджиния Улф“ е петата номинация за „Оскар“ в кариерата на Елизабет Тейлър. Тя вече е имала една награда от 1961 г. На церемонията през 1967 г. актрисата е била номинирана заедно със съпруга си Ричард Бъртън. И тъй като за актьора това е била пета номинация, която е предполагал, че няма да получи, той е убедил съпругата си изобщо да не ходят на церемонията. Бъртън се оказал прав за себе си и не спечелил, но Елизабет Тейлър пропуснала възможността да излезе на сцената и да получи наградата си

Алис Брейди – 1938 г.

Снимка: Getty Images

През 1938 г. Алис Брейди спечелила „Оскар“ за поддържаща женска роля във филма, но не била на церемонията да си получи наградата. Не е известно каква била причината тя да не присъства, но забавната част от историята е, че на сцената излязъл мъж, който приел наградата от нейно име. Никой после не разбрал кой е този човек и наградата изчезнала, а на Алис Брейди дали друга.

  • Как Крис Рок спечели от шамара на Уил Смит на Оскарите
  • Наистина ли облече това? Най-странните дрехи на Оскарите
  • Шегите с плесницата на "Оскар"-ите
  • Мария Бакалова пропусна Оскарите и похапна супа на парти
  • Оскарите влязоха в 21 век – Били Айлиш стана първият човек от това хилядолетие, който получи „Оскар“
  • Това са най-красивите рокли на Оскарите (СНИМКИ)
  • "Viva Ukraine", минута мълчание и още нещо в подкрепа на Украйна на Оскарите
  • Трите целувки на Оскарите, които ни оставиха без думи (+видео)
  • Големите победители, губещи и изненади на Оскари 2022
  • Уил Смит удари шамар на Крис Рок на Оскарите! Кому беше нужно?