Статуетката „Оскар“ е мечтата на всеки човек, който се занимава с кино. Макар и често критикувана по различни причини, наградата си остава най-популярната и най-важна в Холивуд. Но има няколко забележителни случая, при които холивудски звезди са печелили „Оскар“ и не са се явявали да го получат.

Роман Полански – 2003 г.

Снимка: Getty Images

Най-скорошният случай е с режисьора Роман Полански. Той е номиниран пет пъти, но спечели едва през 2003 г. за филма си „Пианистът“. Полански обаче не само не присъства в залата или в града – Роман Полански изобщо не беше в страната. А и да беше дошъл, едва ли щеше да стигне до сцената, тъй като в момента, в който кацне в САЩ, ще попадне в затвора. През 1977 г. големият режисьор беше обвинен в секс с малолетна, но избяга от страната, преди да бъде изправен пред съда. От тогава живее и работи в Европа.

Еминем – 2003 г.

Снимка: Getty Images

Същата година като Полански и Еминем не излезе да получи „Оскар“-а си. Рапърът нямаше проблеми със закона и си е бил в страната, но по време на церемонията е бил дълбоко заспал в дома си. Когато е научил, че е номиниран за най-добра песен заедно с Боно, Еминем решил, че няма шанс и предпочел да си остане вкъщи, отколкото да си губи времето с церемонии.

Майкъл Кейн – 1987 г.

Снимка: Getty Images

Преди да получи „Оскар“ за най-добра поддържаща роля, Майкъл Кейн е бил номиниран 3 пъти, но не е печелил. Може би заради това по време на церемонията през 1987 г. е предпочел да работи и не е бил в залата, когато е получил първия си „Оскар“.
Всъщност Кейн по това време е снимал продължението на класиката „Челюсти“ – „Челюсти: Отмъщението“. Филм, който, както можете да се досетите, е бил пълен провал и се счита за един от най-лошите на всички времена. Майкъл Кейн обаче не съжалява, че се е съгласил да участва в него и казва: „Не съм го виждал, но всички казват, че е ужасен. Виждал съм обаче къщата, която построих с парите от него и тя е прекрасна.

Пол Нюман – 1987 г.

Снимка: Getty Images

Между 1959 г. и 1986 г. Пол Нюман имал 6 номинации за наградата „Оскар“, но не е печелил нито веднъж, ако не броим една почетна награда (която той не брои). Едва през 1987 г. успял да спечели за филма „Цветът на парите“, но избрал да не дойде на церемонията. „Това е все едно 80 години на преследваш една красива жена“, казал той тогава. „Когато накрая се съгласи, казваш просто, че съжаляваш и вече си твърде уморен.
След този „Оскар“ Нюман получл още един почетен и две номинации.

Уди Алън – 1978 г., 1987 г., 2012 г.

Снимка: Getty Images

Той е считан за един от най-големите режисьори на всички времена и наградите му го доказват – Уди Алън е номиниран 24 пъти за „Оскар“ и е печелил 4. И нито в един от тези случаи не е бил в залата, за да си получи наградата. „Цялата концепция за наградите е глупава“, казва той. „Не искам да се подчинявам на чуждото мнение, защото ако приемеш наградата, когато казват, че я заслужаваш, значи приемаш и когато казват, че не я заслужаваш.

Според твърдение на silentbet липсата на знаменитости принуди редица букмейкъри да понижат или да премахнат своите коефиценти за тях.

На следващата страница прочетете кои други холивудски звезди получиха "Оскар", но не отидоха да си го вземат >>>