Окончателната присъда за филмовия продуцент Харви Уайнстийн е 23 години затвор, реши съдът в Ню Йорк. Уайнстийн бе обвинен за две изнасилвания, като максималната присъда за тях бе общо 29 години.

67-годишният продуцент бе обвинен в различна степен на сексуално посегателство от над 80 жени, но съдът в Манхатън се фокусира върху случаите с две от тях: асистентката в Холивуд Мириъм Халей и актрисата Джесика Ман.

Мириъм Халей свидетелства пред съда, че през 2006 г. Уайнстийн я е принудил да прави орален секс в неговия апартамент.

В понеделник Джесика Ман сподели пред съда, че изнасилването през 2013 г. е кошмар, който я преследва и до днес.

Харви Уайнстийн е продуцент на 20 филма, номинирани за "Оскар" за най-добра лента на годината. Пет филма печелят престижната награда, като сред тях са „Влюбеният Шекспир“, „Чикаго“ и „Речта на краля“. 

Той отрича обвиненията и твърди, че сексуалните му контакти са били по взаимно съгласие.

Адвокатите му пледираха намаляване на присъдата от 29 на 23 години, като се позоваха на влошеното му здраве, напредналата възраст и липсата на предишни присъди.

„Жена му се разведе с него, а той бе уволнен от The Weinstein Company. На практика той загуби всичко“ – бе един от аргументите на неговите адвокати.

На Харви Уайнстийн му предстои дело и в Лос Анджелис по две обвинения за сексуални посегателства в два последователни дни през 2013 г.