Допреди няколко години Хави Уайнстийн беше един от най-големите холивудски продуценти. Неговата компания „The Weinstein Company“ стои зад някои от най-успешните филми в периода 2005-2017 г., като „Лъв: Стъпки към дома“, „Омразната осморка“, „Джанго без окови“, „Желязната лейди“, „Артистът“, „Речта на краля“, „Вики, Кристина, Барселона“ и десетки други.

Цялата му империя рухна, когато една по една започнаха да се появяват жени, които обвиняват продуцента в сексуален тормоз, злоупотреба с власт и дори изнасилване. Днес списъкът на жените, които твърдят, че Уайнстийн им е посегнал, наброява повече от 80 имена, сред които са и Кейт Бекинсейл, Хедър Греъм, Ева Грийн, Дарил Хана, Салма Хайек, Лина Хийди, Анджелина Джоли, Ашли Джъд, Гуинет Поутрол и Мира Сорвино.

Снимка: Getty Images

Обвиненията докараха компанията на Уайнстийн до банкрут, а самия него до публично унижение. Скандалите му костваха и брака.

Тази седмица, за пръв път от година, 67-годишният Харви Уайнстийн се съгласи да говори публично и даде интервю за вестник „Вашингтон Поуст“. Целта му беше да докаже, че наистина е претърпял операция на гръбнака, която затруднява придвижването му, тъй като се появиха слухове, че лъже, за да се измъкне от предстоящите съдебни процеси.

Снимка: Getty Images

Пред вестникът продуцентът не пожела да коментира обвиненията срещу себе си, но изтъкна ролята си за уравновесяване на правата между мъжете и жените в киното. Една от актрисите, за които смята, че трябва да са му благодарни, е Гуинет Полтроу, участвала в продуцирания от него филм „Влюбеният Шекспир“. Тя получи „Оскар“ за ролята и това я превърна в една от най-търсените актриси в Холивуд.

През 2003 г. Гуинет Полтроу получи 10 милиона, за да участва във филма „Поглед от върха“. Тя беше най-добре платената актриса в независим филм. По-добре платена от всички мъже.

Харви Уайнстийн

Снимка: Getty Images

Както споменахме по-рано, Гуинет Полтроу е една от жените, които обвиняват Уайнстийн в тормоз. Тя твърди, че през 1994 г., когато е била на 22 години, Уайнстийн я е поканил на бизнес среша, но е започнал да я докосва и да я масажира.

Чувствам, че съм забравен. Направил съм повече филми за жени и от жени, отколкото който и да е друг продуцент. И става въпрос за преди 30 години, а не сега, когато е модерно. Бях пръв. Бях пионер.

Харви Уайнстийн

През годините компанията на Уайнстийн е участвала в множество благотворителни проекти и е продуцирала или разпространявала филми с важни социални послания. Днес обаче всичко добро остава на заден план, помрачено от обвиненията срещу продуцента. В началото на следващата година той ще се яви пред съда по две обвинения – изнасилване и сексуален тормоз. По-рано тази година Уайнстийн се споразумя с част от жените да им плати 25 милиона, за да не се стига до съд.

Всичко се изпари заради това, което се случи. Работата ми беше забравена. Искам хората да осъзнаят кой бях, а не в какво съм се превърнал. Сам постигнах успеха си. В началото нямах никакви пари, но забогатях, докато работих с Miramax и реших да започна да давам на обществото. Харви Уайнстийн

Ако Уайнстийн си е мислел, че с интервюто ще умилостиви критиците си, явно се е объркал. В социалните мрежи веднага се появиха коментари, че няма с какво да се гордее, ако е правил филми с жени, само за да има по-лесен достъп до тях. Други предполагаха, че не е изключено Уайнстийн да избяга от САЩ и да основе филмова компания с Роман Полански. Преди години големият режисьор беше обвинен в изнасилване, но се измъкна и от доста време живее и прави филмите си в Европа.

Снимка: Getty Images

В момента Уайнстийн е под домашен арест и гаранция от 5 милиона долара. На 6 януари е насрочено делото, заведено от неназована бивша негова приятелка, която е изнасилил и от асистентка в компанията му, която е тормозил сексуално.