Един от най-награждаваните британски актьори Колин Фърт навършва 60 години днес.

Най-голямото от трите деца в семейството на преподаватели, Колин още от 10-годишен се ориентира към актьорската професия. Той научава акцента на съучениците си, за да избегне подигравките, които те постоянно му отправят.

"Не харесвах училището. Мислех, че е скучно и посредствено и че няма никаква полза от нещата, на които ме учат", обобщава опита си актьорът, който след като завършва, заминава за Лондон и отначало работи в гардеробната на Националния театър.

Снимка: Getty Images

След като изиграва Хамлет в постановка в Drama Centre,  той бива забелязан от драматурга Джулиан Мичъл и скоро започва да получава роли в киното.

През 1987 г. той, заедно с други актьори като Тим Рот и Брус Пейн, бива определян като част от новото поколение "brit pack", т.е. млади актьори с голямо бъдеще.

Ролята на господин Дарси в адаптация на романа на Джейн Остин "Гордост и предразсъдъци" го превръща в звезда в Англия. Последвалите участия в "Дневникът на Бриджит Джоунс" и "Наистина любов" затвърждават образа му на идеалния джентълмен.

През 2011 година Фърт прави триптих, получавайки трите най-важни награди за мъжка роля - Оскар, Златен Глобус и Бафта - за изпълнението си на заекващия Джордж VI в "Речта на краля". 

Актьорът има 22-годишен брак с италианската продуцентка Ливия Джуджоли. Двамата обаче се разделят през 2019 година, 2 години след като тя признава, че е имала връзка с италиански журналист.

Вижте още във видеото по-горе.