Часове след като взе престижното отличие, пред BBC радио Колин Фърт сподели, че „иска да правя комедии.” И допълни „Искам да направя нещо, което ме забавлява, да променя темпото, да сменя тона. Време е да продължа традицията си и да покажа себе си като глупак”.

50-годишният британец вече пожъна успехи и с ролите си в по-лекия жанр, особено с тази на адвоката Марк Дарси в сериите на "Бриджит Джоунс”.

Фърт беше номиниран за "Оскар" в същата категория миналата година за ролята си в "A single man". Съперници на Фърт тази година бяха предишни "победители", като например Хавиер Бардем (за "Biutiful"), Джеф Бриджис (за "True Grit"), Джеси Айзенберг (за "Социалната мрежа") и Джеймс Франко (за "127 hours" на Дани Бойл).

И тъй като присъждането на Оскарите си е важно, няма да пропуснем да споменем и кои са всъщност тазгодишните победители:  в категориите Най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор и най-добър оригинален сценарий, статуетки отнесоха работилите по безапелационният победител „Речта на краля” – съответно – Том Хупър, Колин Фърт (който спечели и "Златен глобус" за същата роля) и Дейвид Сийдлър.

Най-добра актриса стана Натали Портман за ролята си в „Черния лебед” (за която си отнесе и награда „Златен глобус”).

Най-добро смесване на звук, най-добра звукова режисура, най-добра кинематографичност и най-добри визуални ефекти взе нашият личен фаворит "Генезис" (с участието на Леонардо ДиКаприо).

Най-добър адаптиран сценарий спечели „Социалната мрежа”. Крисчън Бейл пък спечели за най-добра поддържаща роля за участието си в „Боецът”. В същия филм и за същата категория, но в женски вариант, спечели Мелиса Лео.

Най-добрата анимация пък е „Играта на играчките 3”. „Алиса в страната на чудесата” на Тим Бъртън взе отличие в категориите най-добра режисура и най-добри костюми.

Най-добър чуждоезичен филм е "В един по-добър свят" , който идва от Дания.