.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да доживеем до 100 - тайните на италианските столетници

Антония Драгиева | преди 1 година
столетници
Снимка: iStock
Бъдете инати, за да доживеете до старини

Ако се чудите как да доживеете до 100 години, отговор на въпроса как дава проучване на италианската психоложка Ана Челцо от Генуа.

Специалистката е интервюирала 29 от най-възрастните жители на планинското селце Чиленто в южна Италия, които са на възраст от 90 до 101 години. Местността е известна с множеството столетници, а някои я наричат дори родното място на Средиземноморската диета. 

Въпросите, които Челцо задавала, били свързани с историята на техния живот, загубите, поуките, стойностните неща и вярата, която имали през годините. А за сравнение в проучването, събрала информацията и от 51 жители сред по-младите поколения.

Установено било, че в сравнение с по-младите от тях, всички възрастни имали много сходни черти. И ако смятате, че инатът е лоша черта, не същото твърдят столетниците в Италия.

Ето какво сочат резултатите от проучването на психоложката Ана Челцо:

1. Те не спират да се учат. Възрастните били в много по-добро умствено състояние отколкото по-младите им опоненти. С нарастването на годините физическото състояние се влошавало, което е абсолютно нормално, но пък умствените им способности се подобрявали, защото те не спирали да бъдат любопитни и да се учат.

2. Те са позитивни. Възрастните преживели времена на войни, сух режим, депресия, емиграции, болести и смърт на най-близките им, половинки и дори собствените деца.  Но все пак оставали позитивно настроени.

"Животът е това, което е. Трябва да се изправиш лице в лице с него и да бъдеш готов за промяна. Тя е това, което ни кара да растем", споделя един от тях.

3. Те не спират да работят. Работата е важна, дори най-голямата цел в живота. Проучването сочи, че селскостопанската работата и земеделието са техен приоритет. Всички били много трудолюбиви през целия си живот и били сравнително активни, дори като възрастни. И вместо да си представяме, че пенсионирането е обвързано с почивка и отдих, на юг в Италия смятат точно обратното - работата поддържа човека жив. 

"Да го карате полека може да ви се струва страхотно в началото, но в последствие няма да ви прави щастливи", допълва д-р Дилип В. Джести, директор на "UC San Diego Center for Healthy Aging" в САЩ.

4. Те обичат. Обичат хората, обичат това, което вършат и обичат да са обичани. Социалните контакти са жизненоважни. Те са заобиколени от хора, с които се харесват взаимно. Така се чувстват у дома си и нямат търпение да се видят, за да споделят мислите си. 

"Не е задължително да имате 100 приятели, само двама най-близки са достатъчни и значат много!", казва още д-р Джести.

5. Те са твърдоглави инати. Ако смятате че инатът е лоша черта, не същото твърдят най-възрастните хора в Италия. Под инат те не визират онзи лош навик, който те кара да бъдеш лош и неотстъпчив човек, а онзи инат, който не те оставя, докато не свършиш работата точно така, както искаш да бъде - без изключения и компромиси.

Ще кажете, че е нормално да се живее до 100 години сред спокойствието на природата. Защото точно такъв лукс не могат да си позволят всички днес, които живеят в града. Но могат да се поучат от по-опитните и да започнат позитивната промяна в живота си, нали?

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Пускате ли снимки на децата си в социалните мрежи?