Повечето от нас вече са наясно, че като намалим храната и се движим повече, ще свалим излишните килограми. Но ако вече правите всичко това и не отслабвате (дори качвате), може причината да се крие в здравословвн проблем, който саботира усилията ви. Симптомите на някои от тези „препъни-камъчета” са толкова незабележими, че дори и доктор може да ги пропусне. Ето някои от тях според Health.com:

Ленива щитовидна жлеза

Щитовидната жлеза кара хормоните ви да разпределят разхода на енергията в тялото ви. Ленивата щитовидна жлеза(хипотиродизъм) нарушава метаболизма, както вреди и на много други аспекти от здравословното ви състояние. Според някои статистики, около 10 процента от възрастните страдат от този проблем. Той се среща по-често при жените, отколкото при мъжете и обикновено се проявява след 40 годишна възраст.

Може ли това да е вашият проблем? Освен напълняването или невъзможността да свалите килограми, други симптоми за ленива щитовидна жлеза, са общо изтощение, загуба на коса, суха кожа, болка в ставите, слабост на мускулите, повишена чувствителност към студа, дори депресия. В по-лек стадий може да се усещате просто изморени, без видими знаци за наличието на болест.

Как да разберете: Отидете да се изследвате. Прави се хормонална картина и ако има нарушение в показателите, веднага ще се забележи.

Как се лекува: Докторът ще ви предпише взимането на хапчета, а какви точно, ще зависи от състоянието ви.

Хормонален дисбаланс

Всяка десета жена в детеродна възраст има синдрома поликистични яйчници, състояние, в което яйчниците произвеждат повече мъжки хормони. В добавка, то причинява проблеми с овулацията и бездетност, а също може да доведе до резистентност на инсулин, нерегулирана кръвна захар, което обикновено причинява напълняване, особено в талията. Ако се остави без лечение, то води до диабет тип 2.

Може ли това да е вашият проблем? Ако цикълът ви е нередовен, имате повече косъмчета по лицето и тялото, акне, загуба на коса и проблеми със забременяването, придружено от необяснимо напълняване, е напълно възможно. (Не всички с този проблем обаче имат проблем с килограмите).

Как да се изследвате: Гинекологът ви може да тества нивата на сексхормоните, за да види дали всичко е в норма. Това включва тестостерона, прогестерона и естрогена. След това е възможно да ви назначи изследване за кръвната захар и нивото на инсулина, или да направи ултразвуково изследване, за да провери за кисти на яйчниците.

Как се лекува: Обикновено първата стъпка е промяна в начина на живот. Ако вече се храните здравословно и правите редовно упражнения, може да се наложи да се поизпотите повече, за да видите резултати. Ако имате резистентност към инсулина, е добре да се откажете от рафинираните въглехидрати и добавените захариди.  Ако и това не помогне, докторът ви вероятно ще ви предпише лекарство, наречено metformin, което се използва за лечение на инсулинова резистентност и за стимулуране на овулацията (ако се опитвате да забременеете).

Очаквайте продължение.