.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Илинден - гръмотевици и трескавици, ако някой работи

LadyZone.bg | преди 2 години
422979.jpg
<em><strong>Снимка: Thinkstock/Guliver Photos</strong></em>
Празнуват всички, които носят името Илия, Илиян, Илияна, Илина, Илко и производни

На 20 юли отбелязваме празника на свети Илия. Кога точно е започнало празнуването не е ясно. Една стара легенда разказва, че свети Илия имал две сестри – Мария и Магда. Веднъж той им казал, че в деня, в който се празнува името му, той ще погуби света, като изсипе над него гръмотевиците, които владее. Но тъй като не знаел кой точно е този ден, все питал сестрите си. Те пък, знаейки за неговата закана, все го лъжели - "Отмина вече" .

Свети Илия е единственият от всички светии, чийто живот на земята не свършва със смърт. Според преданието от небето се спуснала колесница с впрегнати огнени коне и го отнесла на небето. Оттогава свети Илия управлява гръмотевиците и трескавиците на лятото и го наричат Гръмовник, Гръмоломник или Гръмодол.

Дел се падна на свети Илия:
падна му се летни гръмотеви
падна му се летни трескавици
да си лети изпод ясно небе,
да си лети по темни облаци.

Казват, че когато гърми, Свети Илия се разхожда по небето с колесницата си. Гръмотевиците са знаци, че ще има плодородие. През зимата гръмотевици няма. Тогава свети Илия кара грешниците да строят градове от сняг.

Никаква работа

На Илинден не бива да се работи. Смята се, че ако светецът се разсърди, ще залее земята с наводнения и градушка. Не бива и да се влиза в морето, защото на този ден то се преобръща и светецът взема своите жертви.  

На трапезата

Днес празнуват всички, които носят името Илия, Илиян, Илияна, Илина, Илко и производни. Според традиция на трапезата се слага варен петел и се меси обреден хляб.


422976.jpg
<em><strong>Снимка: Thinkstock/Guliver Photos</strong></em>На този ден отбелязваме и Илинденско-Преображенското въстание - масово народно въстание, организирано и ръководено от Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Ключови думи:@
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?