.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Цялата вселена събрана в една Дзен градина

| преди 6 години
Цялата вселена събрана в една Дзен градина
Дзен градините са символ на спокойствие, душевен мир и чудесно място за медитация. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Мистичните Дзен градини - символ на един голям свят, изобразен в един миниатюрен вариант

Японските каменни градини или сухи „пейзажи”,  наречени и известни повече като Дзен градини, се появяват и развиват благодарение на Дзен Будизма и най-често са създавани в Дзен храмовете. В голяма степен раждането и оформянето на днешния облик на тези чудновати градини е повлияно и от китайската култура.

Японските пясъчни градини в никакъв случай не са от типичните, които познаваме. Вместо почва за направата им се използва пясък, а растенията, които се поставят в тях не са тези, които сме свикнали да виждаме в нашите дворове. За още по-голяма мистика японците слагат и камъни. И всичко това създава място, където будистките свещеници намират спокойствие и душевен мир, и където медитират.

Всичко обаче си има смисъл – камъните не са подредени просто хаотично,и освен това си имат и своята смислова натовареност – изобразяват планини и водопади, а белият пясък, който се поставя в основата на градините символизира течаща вода. По този начин японците и китайците събират цялата космична красота на вселената в една малка градина.

Днес  Дзен градините дават началото на много съвременни архитектурни решения за места, където можеш да отпочинеш и да намериш себе си. Естествено, че Дзен градините могат да се простират на необятни пространства от стотици метри площ. Могат и да стоят на бюрото ви на работа или на холната масичка в гостната.
дзен

За да си направите свое собствено мини местенце, където да медитирате на спокойствие или просто да останете сами със собствените си мисли, не са ви нужни помпозни и скъпи материали. Едно сандъче, малко бял пясък, няколко камъчета и стар гребен, с който да направите концентрични или безразборни бразди по пясъка, са напълно достатъчни.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?