Спатифилиумите имат красиви бели цветове с големи, отрупани с прашец тичинки. Макар че тези растения обикновено не изискват особени грижи, понякога е трудно да разцъфтят, за да се насладим на красотата им.

Ето обаче няколко сигурни начина, че това ще се случи.

1. Оптимални светлинни условия
Поставете спатифилиума на ярка, но не пряка светлина. Макар че те могат да понасят и по-слаба светлина, осигуряването на подходящото количество е от решаващо значение за стимулиране на цъфтежа.

2. Подходящо поливане
Поддържайте почвата постоянно влажна, но не преовлажнена. Оставете горния сантиметър почва да изсъхне, преди да поливате отново. Преовлажняването или прекомерното изсъхване на почвата може да попречи на цъфтежа.

3. Повишаване на влажността
Спатифилиумът се развива добре при висока влажност на въздуха. Можете лесно да увеличите влажността, като пръскате растението, поставите го в тава с вода или използвате овлажнител в стаята. Това имитира естествената им тропическа среда и насърчава цъфтежа.

4. Правилно наторяване
Подхранвайте спатифилиума с балансирани течни торове през вегетационния период (пролетта и лятото). Внимавайте да не прекалите с торенето, тъй като това може да доведе до натрупване на соли, което да повлияе на цъфтежа.

5. Добре дренирана почва
Ключът е да използвате висококачествена смес за саксиите. Спатифилиумите предпочитат леко кисела до неутрална почва. Добрият дренаж предотвратява загниването на корените - често срещан проблем, който може да попречи на цъфтежа.

6. Саксия с подходящ размер
Избягвайте твърде големите саксии. Спатифилиумите обичат да са леко ограничени в саксията, което може да подпомогне цъфтежа. Трябва да пресаждате само когато е необходимо и да изберете съд, който позволява известно свиване на корените.

7. Редовно подрязване
Когато видите жълти или кафяви листа, незабавно ги подрежете. Подрязването не само подобрява външния вид на растението, но и пренасочва енергията към цъфтежа. Можете също така да премахнете изхабените цветове, за да насърчите новите.8. Съобразяване с температурата
Спатифилиумът предпочита температури между 18-27°C (65-80°F). Пазете цветята от течение и резки температурни промени, тъй като това може да стресира растението и да попречи на цъфтежа.

9. Сезонни вариации
Спатифилиумите могат да имат естествени периоди на покой, когато не произвеждат цветове. Р

10. Избягвайте използването на хлорирана вода
Спатифилиумът не понася замърсители на водата като флуорид и хлор, тъй като те могат да предизвикат покафеняване на листата. За оптимален растеж се препоръчва да се използва обратна осмоза (RO) или дъждовна вода.