Деликатно помолете мъжа си да се изнесе от спалнята на дивана, ако искате да се наспите, защото проучване установява, че жените спят по-добре до куче, отколкото до партньорите си.

Д-р Кристи Л. Хофман, професор в отдела за поведение, екология и опазване на животните в колежа "Канисиус" в Бъфало, Ню Йорк, и екип от изследователи са опитали да проучат въздействията, които домашните любимци оказват върху качеството на човешкия сън. 

Те са изследвали близо 1000 възрастни жени в САЩ и са установили, че 55% от участничките споделят леглото си с поне едно куче, а 31% споделят леглото си с поне една котка. Освен това 57% от анкетираните споделят леглото си с партньора си.

Проучването на Хофман и останалите учени стигат до следните резултати:

1. Жените, които споделят леглото си с куче, съобщават за по-качествен и по-спокоен сън. 

2. Жените казват също, че кучетата са по-малко нарушаващи съня от партньорите им, като ги свързват с по-силно усещане на комфорт и сигурност.

3. Жените съобщават, че котките, с които споделят леглото си, са също толкова нарушаващи съня, колкото партньорите им, като ги свързват с по-слабо усещане на комфорт и сигурност, отколкото кучетата и партньорите им.

4. Собственичките на кучета си лягат и се събуждат по-рано от жените, които имат само котки.

Снимка: BRUNO CERVERA/Unsplash

Хофман коментира, че "ключовата дума тук е възприятието, това [проучване се основава на] индивидуално самооценяване как жените чувстват, че сънят им е бил засегнат" и "е важно да се отбележи, че това се основава на обобщени данни и осреднена стойност на отговорите, така че вземането на куче няма да реши проблемите със съня на всеки човек". 

Хофман добавя, че индивидуалните различия в отговорите на участниците могат да бъдат значим фактор, тъй като някои кучета могат да хъркат, докато спят.

Проучване на клиниката "Майо" от 2017 г. установява, че всички, които спят с куче, се радват на по-добър сън, но изследването на Хофман препоръчва по-нататъшно изследване по темата.

Тя казва, че също така се надява да изследва дали сънят на мъжете се влияе от домашните любимци по същия начин, както се случва при жените.

Вижте повече за важността на съня във видеото по-долу:

  • Блогърът Мария Тарашманова: Да спиш под открито небе на Кончето в Пирин е магично!
  • Котка да си в тоя живот! Хотел в Париж глези косматите си гости
  • Лайф коуч: Защо жените след секс стават активни, а на мъжете им се доспива?
  • Яна Борисова: Копнеж е думата, която може да превърне реалността в сън
  • Код червено: известни бг звезди с бански като зряла ягода
  • Андрей и Такухи - история за 30 г. любов под чемширената шапка
  • 7 снимки, на които Койна Русева е по-красива от Шарън Стоун
  • Когато Деян Донков чака делфини, от морето излиза нещо по-красиво
  • Любовното лято на Петя Дикова и Илиян
  • Деси Стоянова навърши 47 по-красива и женствена от всякога