Ако обичате да пътувате, но имате нужда от вдъхновение, съвет и насоки накъде и как да поемете, може да се заредите със страхотни и полезни идеи от Мария Тарашманова. Тя е неуморен пътешественик и травъл блогър. Но не само? Колко пътешественици се снимат на красиви места с прелестни рокли? Е, Мария го прави. И с това може да изкуши всеки да я последва по пътя в странстване, изследване и колекциониране на незабравими емоции.

В интервю за LadyZone Мария споделя какво е да нощуваш под открито небе на Кончето в Пирин, точните координати на красиви места в Искърското дефиле и до колко е важна спонтанността за едно пътешествие. 

  • Котка да си в тоя живот! Хотел в Париж глези косматите си гости
  • Лайф коуч: Защо жените след секс стават активни, а на мъжете им се доспива?
  • Яна Борисова: Копнеж е думата, която може да превърне реалността в сън
  • Код червено: известни бг звезди с бански като зряла ягода
  • Андрей и Такухи - история за 30 г. любов под чемширената шапка
  • 7 снимки, на които Койна Русева е по-красива от Шарън Стоун
  • Когато Деян Донков чака делфини, от морето излиза нещо по-красиво
  • Любовното лято на Петя Дикова и Илиян
  • Деси Стоянова навърши 47 по-красива и женствена от всякога
  • Трогателно предложение за брак на фестиала Жеравна развълнува хиляди


"Не всеки, който скита, е изгубен." Това важи ли с пълна сила за вас и къде сте "изгубена" в момента?

Смятам, че има огромно очарование в скитането, в това да търсиш и да откриваш всеки ден по нещо ново за себе си и за света. Съгласна съм с цитата, тъй като аз самата скитам постоянно, но това съвсем не означава, че съм изгубена. 

Как минава вашето лято? Кое беше последното пътуване/изживяване, което почувствахте така хубаво - като истински сън в лятна нощ?

Моето лято не минава точно по план. Тази година исках да посетя няколко дестинации, до които няма да мога да стигна. Ето защо започнах да планирам от сега пътуванията за другата година. Като чуя сън в лятна нощ и се сещам за разходката ми из нощно Монополи - магията на Италия, невероятна храна и коктейли. 

В горещите дни в чужбина или в България предпочитате да пътувате обикновено?

Не си поставям граници. Обожавам България и обикалям много по планините. А в чужбина имам толкова набелязани места, че цял живот няма да ми стигне. 

 

 

Планината или морето са ви по на сърце?

Не бих могла да се откажа от нито едното, но планината май надделява в битката за първенство. 

Красиви кадри от лесно достъпната Витоша - може да видите тук

Какво беше за вас да спите под открито небе на Кончето в Пирин? Как всеки може да го направи?

Беше магично. Да гледаш залеза на подобно място е като сбъдната мечта. От време на време те хваща страх, при мисълта, че ще нощуваш на ръба между две пропасти. Но красивото небе и звездният дъжд бързо отнемат това притеснение. Адски благодарна съм на Георги Хаджийски и Краси Елинов от Аlpine Club Банско, заради които запечатах този незаменим спомен. Всеки, който пожелае да нощува по върховете в Пирин, може да се обръща към Краси. 

Какви полезни съвети може да дадете относно това приключение?

Да си вземете дебели дрехи, да не рискувате с обувки, които не са ви удобни и да си изключите телефона. Уверявам ви, че гледката, която ще видите, си струва всяка секунда. 

Къде и как в София или близо до София по ваше мнение всеки би могъл лесно да освежи уикенда си?

Препоръчвам дефилето към Своге. Наскоро организирах разходка до четири не толкова популярни локации, които спокойно може да се разгледат за ден. В инстаграм профила ми създадох пътеводител, в който са описани точните координати и всеки може да погледне. 

Koe e по-важно - къде сте или с кого сте?

Може да сте на най-потискащото и ужасно място на света, но имайки до себе си правилния спътник, да се усеща като забавно и неповторимо преживяване. 

Спонтанността или добрата организация - коя съставка е по-необходима за вас във формулата на успешното пътешествие?

Аз лично обичам да планирам и въпреки това имам нужда от спонтанност. За това правя основния план и оставям време за импровизация. 

Без какво не оставате в багажа си?

Слънцезащитен крем! Кожата ми напоследък е много чувствителна към лъчите и се опитвам да се грижа за нея. 

Някога губили ли сте се наистина по път? Кое е най-катастрофалното ви изживяване?

Бъркали сме пътя неведнъж. Гугъл обича да ни прекарва през несъществуващи пътища и точно за това давам точни координати. 

Кой е най-хубавият ви летен спомен изобщо, връщайки се назад във времето?

Миналогодишният джаз фестивал в Банско. Катерене по върховете в приятна компания през деня, а вечер - хубава музика и разнообразни коктейли. 

Какви места и активности влизат във вашите близки планове?

Ще посетя за пръв път Турция и ще чакам с нетърпение есента, за да се кача в планината. Тогава цветовете са толкова красиви.