Всички знаем за прекрасното въздействие на плодовите сокове върху човешкото здраве. Много по-малко обаче се говори за изключителните качества на... зеленчуковите. Препоръките на диетолозите са категорични – зеленчуков сок на ден възстановява витаминния баланс, дава енергия, освежава, подмладява и повишава настроението.

За разлика от купешките, прясно изцедените сокове от различни зеленчуци снабдяват организма директно с необходимите му ензими, витамини и минерали. Последните се усвояват лесно, бързо възстановяват умствените и физическите сили и най-вече предотвратяват развитието на множество болести, дори и рак. Освен това утоляват жаждата и глада едновременно.

Сок от магданоз

Въздейства благотворно върху метаболизма и е чудесно средство срещу уморени от работа с компютър очи. Препоръчителната доза е поне по 1 с.л. три пъти дневно.

Сок от целина

Незаменим стимулатор на апетита и подобрява храносмилането. Много подходящ при лечение на бъбречни заболявания и остеопороза. Препоръчителен е и за диабетици.

Сок от червено цвекло

Сокът от този сладък корен активизира образуването на червени кръвни телца и така подобрява състава на кръвта. Освен това е и ефикасен лек срещу анемия.

Сок от домат

Чаша доматен сок със сигурност осигурява дневната доза от витамините С и А. Офталмолозите го препоръчват при отслабнало зрение, хронична умора на очите и безсъние. Полезен регулатор на храносмилателния процес. Затова е и ценен помощник в борбата срещу затлъстяването.

Сок от морков

Морковеното сокче, самостоятелно или в съчетание с всички гореспоменати зеленчуци, е всепризнат еликсир на младостта. Това се дължи на богатото съдържание в него на витамините А, С, D, Е и К + лунния елемент селен. Въздействието му се изразява в активизиране на клетъчния обмен, в повишаване на жизнения тонус, в укрепване на имунитета. Най-добре е да се пие между храненията.

Поотделно или заедно, всички тези зеленчукови сокчета, подобно на божествената амброзия, са истински вълшебен еликсир на младостта, здравето и красотата.