Здравословното хранене все повече набира скорост, особено актуално е през януари та чак до пролетта, когато масово хората решават да поотслабнат, че ги чака плаж. Разбира се, не са малко и тези, които целогодишно спазват определен хранителен режим. Със сигурност не е все едно как ще се храним, ако спортуваме или пък не влизаме в зала, ако сме подрастващи или на по-зряла възраст, както и ако сме предприели нещо скоростно да стопим килограми, или да поддържаме вече постигнатото тегло. А и е зима, витамините, ако не са купени от аптека, по-оскъдно присъстват в продуктите, тъй като малко от тях са сезонни.

Социалните мрежи изобилстват от всякакви диети - безглутенови, кетогенни, на Пиер Дюкан, на Аткинс, лунна диета... Но всички сме чували, дори усещали върху себе си йо-йо ефектът от спазването на някои от тях. Как това да не ни се случва или да не качим отново килограми, как да си помогнем, за да имаме хармонични фигури, избирайки нашия режим на хранене, като хем не лишаваме организма си от необходимите витамини, аминокиселини и всички компоненти, които са необходими за здравословното му функциониране, разказва Бойка Петкова, която спортува от първи клас.

Снимка: Личен архив

Бойка е тренирала лека атлетика, завършила е средно образование в спортно училище „Ген. Владимир Стойчев”, сега учи в НСА – специалност „Лека атлетика”, лицензиран инструктор е по Зумба фитнес и Джъмпинг флай фитнес, доброволец е и се занимава с деца със специални потребности към Special academy и федерацията за адаптирана физическа активност (ФАФА), и има отношение към здравословното хранене.

Боби, какво е важно да знаем при избора на хранителен режим?

Нека първо да уточним какво точно е хранителен режим! Може би ще се изненадате, но често хората, които го започват, го свързват с начало и край. За мен хранителният режим е начин на живот. Ето защо е добре да се говори за начин на хранене, с който ще се чувстваш добре в тялото си и ще можеш да постигнеш целите си. Затова всеки трябва да избере хранене, което ще пасне най-добре на личния му живот и комфорт, иначе ще бъде абсолютно безполезно.

На кого да се доверим, когато сме решили да променим храненето си и да преминем към здравословно?

Това е сложен и дълъг процес, за който е добре да потърсим помощ от специалист. Хората, които спортуват, винаги могат да се обърнат към своите треньори или инструктори. А за тези, които не спортуват – към диетолог, но винаги ще им е от полза да започнат да се занимават със спорт. Все пак спортът е здраве!

Има ли разлика в начина, по който ще се храним, ако тренираме активно – ходим на фитнес, на някакви танци, въобще изразходваме енергия чрез физическо натоварване и ако не изразходваме такава?

Често човек започва да се интересува от нещо, когато му покажеш ползите от него. И – да, определено има разлика в храненето на хората, които спортуват и на тези, които не го правят. Затова ще поговорим за преимуществата, които дава спортът. Както казах вече, спортът е здраве, дава настроение, повишава самочувствието на човек, насища организма с кислород, а това подобрява работата на кръвоносната система, останалите органи и мускулите и не само... Спортът, обвързан с хранителен режим, винаги дава по-добри резултати върху физиката и психиката.

При получаване на лиценз за инструктор по зумба
Снимка: Личен архив

Какво е мнението ти за диетите, които са достъпни в социалните мрежи, и има ли такива, които са ефективни и полезни, както и други, при които йо-йо ефектът е гарантиран?

Мнението ми, е че диетите могат да бъдат много опасни. Но освен опасни, има и много балансирани диети. Опасните са тези, при които за много кратко време сваляш много килограми. Те могат да създадат сериозни проблеми с обмяната на веществата, работата на хормоните и вътрешните органи в организма. При тях йо-йо ефектът е гарантиран! А балансираните диети съдържат малко калории и достатъчно хранителни вещества, затова килограмите се свалят постепено. За постигане на реален успех, трябва да се промени начина на живот, на хранене и физическата активност, за да има постоянен разход на калории.

Възможно ли е чрез спорт и определен начин на хранене да намалим теглото си с 10 килограма за 5 месеца, без да ощетим организма си, както и по-късно да съхраним теглото си, дори ако прекратим тренировките и променим храненето си?

Да, доста реалистично звучи, наистина. С един добре балансиран режим това е достижимо. Ако към такъв хранителен режим се добави и редовна физическа активост, теглото постепенно ще се редуцира. Ако пък прекратим хранителния си режим и спорта, е ясно, че такива резултати не могат да се очакват, освен ако не се гладува.

Как да се храним здравословно през зимния период?

На първо място трябва да ядем плодове и зеленчуци, защото са основен източник на витамини и минерали, укрепват организма ни и поддържат правилната обмяна на веществата. Хубаво е да хапваме сезонни зеленчуци като зеле, моркови, тиква, картофи и цитрусови плодове. На второ място трябва да си осигурим и необходимата доза белтъчини – месо (не тлъсто), мляко и млечни продукти (обезмаслени). И не на последно място това са рибата и ядките. Много важен елемент е приемът на вода и течности (като чай и сокове), по 2-3 литра на ден.

Ти как се храниш и имала ли си драстични разлики в теглото си?

Аз гледам да сведа до минимум въглехидратите в моето меню, колкото са по малко, толкова по добре. Пия доста течности и хапвам мед от време на време. И – да, случвало ми се е да кача доста килограми - по време на моята бременност. Семейна съм и имам дъщеря на 10 години. Решението е да се храним разумно. Дори и да качим килограми, ако ограничим порциите и въглехидратите в тях, пием повече вода и течности, ще се справим бързо с излишните килограми. И пак да кажа - спортът е от голямо значение. Спортуваме ли, резултатите ще са още по-добри!

С дъщеря си Лора
Снимка: Личен архив

Какви случаи си наблюдавала в годините, относно свалянето и качването на килограми и какви са твоите съвети по темата?

Какво ли не съм виждала през годините. Дори и това, че хората масово се опитват да свалят килограми с хапчета. При всеки човек даден режим действа различно, факторите са много и темата наистина е много дълга, но това, което мога да дам като съвет е: Хранете се балансирано, не преяждайте и спортувайте! Не е нужно да гладувате, просто хапвайте малко по на често и се усмихвайте!

Снимка: Личен архив

  • Фитнес за жени – единственото ръководство, от което имате нужда (част 2)
  • Фитнес за жени – единственото ръководство, от което имате нужда (част 1)
  • 5 топ упражнения за тялото, препоръчани от харвардски доктор
  • Д-р Теодора Тодорова, стоматолог, модел и инфлуенсър: Балансът е най-важен в тренировките
  • 3 упражнения, които ще ви вкарат във форма за нула време
  • Вяра Василева и онлайн тренировките, които помагат работещитe жени да имат хубави тела
  • Най-добрата диета: наръчник за здравословно хранене (част 3)
  • Светла Оцетова: През годините не спирам да спортувам, но в зала не влизам
  • Славена Вътова разкрива своите 3 тайни за силен имунитет
  • Най-добрата диета: наръчник за здравословно хранене (част 1)