Да си здрав и да изглеждаш добре, е избор, който Десислава Петкова прави отдавна. Спортът е заложен в нея от детството й - тренирала е художествена гимнастика и дълги години състезателни танци. Съпругът й Слав Петков също е спортист, основател е на първата елитна спортна школа Special academy, както и председател на Балканската федерация „Адаптирана физическа активност” – ФАФА (за хора със специални образователни потребности). Неговите родители са изявени спортисти – майка му е била състезател по лека атлетика, а баща му – по борба. Те и сега участват активно в някои от спортните занимания.

„Нашият клуб има доста дълга история – разказва Деси. - Тя е започнала много преди аз да бъда част от семейство Петкови, като те се занимават предимно с подготовката на мажоретни отбори. Аз съм експерт в НАП и поради естеството на работа си прекарвам голяма част от деня пред компютъра. Изпитвах огромна нужда от физическа активност. Преди шест години със съпруга ми Слав Петков се лицензирахме като инструктори по Зумба фитнес и Зумба за деца. Така дойде и нашата страст към груповите спортни занимания.”

Деси, какви спортни занимания предлага вашият клуб и за хора на каква възраст са подходящи?

В нашата зала се предлага голямо разнообразие от спортни занимания, в които своето място могат да намерят хора от всякаква възраст. В момента има Зумба фитнес, Джъмпинг флай фитнес, подготовка на мажоретни отбори, кондиционни тренировки за деца и народни танци. Също така е важно да спомена, че именно от тази зала излизат нашите Европейски шампиони с ментални увреждания, които моят съпруг Слав Петков и неговият екип подготвят.

В момента какво предлага клубът, тъй като сме зависими от коронавируса?

В тази извънредна обстановка от изключително голямо значение е да останем физически активни, тъй като спортът поддържа не само физическото, но и психическото здраве на човек. Освен че спортуваме заедно, ние имаме и много силна, бих казала, приятелска връзка с всеки един от трениращите при нас. Не сме прекъсвали тренировките, та дори и те да се провеждат онлайнИ сега по график три пъти седмично има тренировки по Джъмпинг флай фитнес и от време на време Зумба фитнес, тъй като това е програма, която изключително добре влияе върху психоемоционалното състояние на човек. След всяка тренировка оставаме на линия, за да можем да си поговорим и да се посмеем заедно, което влияе изключително зареждащо. В момента всеки има нужда от нещо позитивно…

Какъв е интересът към тези онлайн занимания и как клиентите ви могат да си осигурят например батут у дома?

Всеки, който иска, би могъл да се включи в нашите онлайн тренировки по Джъмпинг флай фитнес. Това е една от най-новите фитнес програми, основаваща се на скокове, с елементи на аеробни движения, която се провежда върху специално разработени, професионални батути, които ние в момента предоставяме за домашна употреба. Скачането на батут щади ставите. При този вид тренировка липсва добре познатото и болезнено набиване на долните крайници, типично за бягането, което е и много пагубно за глезените. По време на тренировката участват над 400 мускула от човешкото тяло и се горят до над 1000 калории. А положителният резултат е yĸpeпване на гpъбнaчния cтълб и cтaвитe, както и начин дa cе избaвим oт плocĸитe cтъпaлa, дa paзвиeм ĸoopдинaция, гъвĸaвocт и издpъжливocт.

С тренировките Джъмпинг флай фитнес човек лесно поддържа добра физическа форма, забързва метаболизма, губи излишните килограми, лишава се от натрупания стрес и се зарежда с позитивна енергия. Важно е да отбележа, че това е тренировка, която се провежда на изключително малко места в България и освен че ние сме едни от пионерите в това у нас, разполагаме и с най-много батути.

Според теб защо напоследък има масово завръщане към народните танци?

В нашата зала се провеждат и репетиции по народни танци и да, наистина има такава тенденция – факт, който изключително много ме радва. Често след моите тренировки оставам да изиграя и някое хубаво българско хоро. Танците имат позитивно въздействие върху духа, защото за да влезеш в ритъма, ти трябва да бъдеш в синхрон с останалите, да намериш връзката с тях, понякога да пренебрегнеш собствените си емоции и настроения, да протегнеш ръка на човека, който може би в момента не е в нужното добро настроение. Положително въздействие оказва и смехът, защото ние истински се забавляваме, дори, когато срещаме затруднения при разучаването на стъпките или координирането на движенията на ръцете и краката. Спортът е здраве, смехът също, ето защо в нашата зала смехът и спортът вървят ръка за ръка.

Какви са впечатленията ти – с каква нагласа идват хората и какво ги мотивира, за да продължат да спортуват?

В началото всеки идва с нагласата да отстлабне и да влезе в така желаната добра форма. Но това е един дълъг процес, върху който е необходимо да се работи целогодишно, а не сезонно. Обикновено по-голямо раздвижване при спротуващите се наблюдава през пролетта, когато всички вече се подготвят и мислят за море и плаж. Тук вече идва и силата на груповите занимания. В залата хората, освен че спортуват, имат и социални контакти, създават добри приятелства и се разтоварват и зареждат емоционално след дългия работен ден.

Кое от спортните занимания се предпочита и защо?

Както казах, ние наблягаме на груповите спортни занимания, защото за нас те са по-зареждащи и по-резултатни. Когато човек се чувства добре психически, логично започва да изглежда добре и физически. Разнообразието от спортни занимения е огромно в момента и всеки, който желае може да намери най-подходящото за себе си. Мнението ми е, че не е важно какво точно ще спортува човек, важното е да присъства редовно на заниманията и това да му доставя удоволствие.

А кой начин на спортуване какви мускулни групи моделира и какви съвети даваш на хора, които искат да усъвършенстват конкретни части от тялото си – крака, ръце, ханш, корем...

Изключително важно е спортът да се комбинира с подходящ хранителен режим, в зависимост от това какво искаме да постигнем. Редовно трябва да правим детокс на тялото и да имаме разтоварващи дни. Самата аз в момента след специален детокс, преминах на хранителен режим, който напълно изключва глутена и казеина. Белтъците на тези вещества са най-трудно разградими в човешкият организъм. За мен модата - да изглеждаш фитнес, благодарение на специални медикаменти и добавки, е изключително пагубна за организма. Добър външен вид може да се постигне и само с редовни тренировки и здравословно хранене.

  • Фитнес за жени – единственото ръководство, от което имате нужда (част 2)
  • Фитнес за жени – единственото ръководство, от което имате нужда (част 1)
  • 5 топ упражнения за тялото, препоръчани от харвардски доктор
  • Д-р Теодора Тодорова, стоматолог, модел и инфлуенсър: Балансът е най-важен в тренировките
  • 3 упражнения, които ще ви вкарат във форма за нула време
  • Вяра Василева и онлайн тренировките, които помагат работещитe жени да имат хубави тела
  • Най-добрата диета: наръчник за здравословно хранене (част 3)
  • Светла Оцетова: През годините не спирам да спортувам, но в зала не влизам
  • Славена Вътова разкрива своите 3 тайни за силен имунитет
  • Най-добрата диета: наръчник за здравословно хранене (част 1)