Диетоложката Татяна Мещерякова посочи четири прости начина, с които да укрепим имунитета си. Според нея прекомерното количество обезмаслени храни в диетата провокира дефицит на ценни мазнини, необходими за организма. Това може да влоши работата на дихателната, нервната и ендокринната система.

За да се избегнат подобни негативни последици, специалистката препоръчва да се консумират растителни мазнини, като тези, които се съдържат в авокадото, ядките или нерафинираните масла.

Вторият важен фактор, който помага за предпазване от настинки според диетолозите е поддържането на здравето на чревната микрофлора. За това ще помогне редовната консумация на храни, богати на фибри: зеленчуци, плодове и зърнени храни.

Снимка: iStock

В същото време Мещерякова призова да се премахнат рафинираните продукти от диетата. Според експертката е важно също така да се осигуряват на организма достатъчно протеини, както и да се консумират ферментирали млечни продукти, пише още БГНЕС.

За укрепване на имунитета е важно да се пият много течности през деня. В противен случай поради хронична дехидратация значително ще се увеличи рискът от здравословни проблеми през есента и зимата.

Сред факторите, благоприятстващи имунната система, тя включи и способността да запазим спокойствие и да избягваме силната тревожност.