Цветница, известна още като Връбница, Цветна неделя, Вая или Куклинден, е празникът, който е свързан с цветя, върбови клонки, много обичаи и разбира се именици, които празнуват.

Празникът се празнува винаги в последната неделя преди Великден, а православната църква отбелязва тържественото посрещане с палмови клонки на Исус в Йерусалим. В града той влиза на магаре, а този акт символизира прехода от хаоса към реда, от зло към добро.

На този ден празнуват всички хора, които носят имена на цветя, билки или дървета. Много хора обаче не подозират, че името им произхожда от вид растение.

Събрахме няколко имена и техните значения, за които може би не подозирате, че празнуват на Цветница.

АГЛИКА
Нежното име Аглика произлиза от славянската дума за цветето иглика и се смята, че хората които са кръстени на него са дарени с физическа красота.

Снимка: Canva

С разнообразната си цветна палитра, игликата е колоритно градинско цвете, което цъфти от февруари до май. Дивата иглика се е използва в народната медицина още от древните гърци, които са прилагали коренищата с корените на растението, като отхрачващо средство. Цветовете са богати на витамини и често са използвани в кулинарията.

ВЕРОНИКА
Прекрасното име Вероника може да се тълкува по два начина. От старогръцки името се превежда като носеща победа, а от италиански - истинска икона.

Снимка: Canva

Вероника се асоциира и с билката великденче, наречено така поради времето на цъфтежа си през април и май, съвпадащо с Великден. Растението има и важно място в народната медицина. Немските лекари го наричат европейски чай и го считат за панацея при лечението на бронхиални и белодробни заболявания.

ЛОРА/ЛАУРА
Още едно очарователно женско име празнува на Цветница. Името Лора е гръцко и произлиза от наименованието на лавровото дърво, символизиращо победата (Laurus nobilis).

Снимка: Canva

Лавровото дърво е вечнозелен храст, а листата му се използват в кулинарията. През древните времена лавровото дърво е смятано за свещено. Клонките му са украсявали храмовете на Аполон, който е считан за бог на светлината, радостта, поезията, музиката, победата и лечението. В знак на почит и признание, победителите в различни сфери като поезията и спорта често са били увенчавани с венци от лаврови клонки.

СМИЛЯН
Мъжкото име в нашия списък - Смилян, произлиза от многогодишно цвете Helichrysum arenarium, наричано още смил,смин, сминчец и безсмъртниче.

Снимка: Canva

В народната медицина се използват най-много цветовете от жълт смил, които имат широко приложение. От тях се произвежда масло, което има противовъзпалително, болкоуспокояващо, регенериращо, подмладяващо, детоксикиращо и пречистващо действие. Билката се прилага и при камъни и пясък в жлъчния мехур, възпаления на бъбреците и пикочния мехур и смущения в уринирането.

НЕВЕЛИНА
Красивото славянско име Невелина означава „не вехне“. Твърди се, че произлиза от цветето невен, символизиращо неувяхването.

Снимка: Canva

Цветница е един от най-пролетните празници, които се свързват с идването на пролетта и зараждащия се нов живот - прекрасен повод да празнуваме без значение дали имаме имен ден.