Цветелина, Ралица, Невена, Латинка, Виолета - да не забравят да почерпят на именния си ден - Цветница. Да не се крият също Калин, Росен и Явор. Ако все още се чудите, на Цветница празнуват и Росица - вид билка, Албена - планински божур, Смирна - дърво, от което се добива благовонна смола и Алиса - бряст.

На този ден православната църква отбелязва тържественото посрещане на Исус в Йерусалим. В града той влиза на магаре, а този акт символизира прехода от хаоса към реда, от зло към добро.

Цветница, Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклинден това са различните имена на един и същ празник. Свързва се с цветя, върбови клонки, смях, игри, ведрост.

На Цветница не изхвърляйте миналогодишните върбови клонки, преди да донесете нови от църквата. Вярва се, че на този ден се разпускат душите на мъртвите. Затова още преди изгрев слънце жените преливат гробовете, забиват върбови клончета до паметниците и запалват плявата, за да се сгреят мъртвите. На Цветница свещениците освещават върбовите клончета, а хората, отишли на служба, си вземат от тях и ги занасят у дома. Вярва се, че тази върба има силата на пази къщата и хората от лошотии и болести. Цветното клонче е знамение на победата над смъртта. Момичетата хвърлят своите върбови венчета в реката и по тях се гадае за сватба. Вечерта за първи път по време на великденските пости се играе сключено хоро, т.е. затворено като окръжност.

Ако печете хляб, внимавайте да не остане суров. Ако го разчупите и вътрешността му не е пухкава, а глетава и клисава, това предвещава скорошна раздяла спартньора ви.

Не забивайте нож в хляба, а го разчупете с ръце.