Наричат тази билка още пирей, айрък, троска, пировина, бий-бий кръвчица, паба трева или балузнак. Всеки, който се занимава с градинарство или земеделие, я познава много добре, но не заради лечебните й свойства, а защото това е един от най-широко разпространените и трудни за премахване плевели. Всъщност именно този досаден вредител е много полезен и с него могат да се решат редица здравословни проблеми. Троскотът действа пикочогонно и това го прави идеално средство за изкарване на песъчинки и камъни от бъбреците.

Троскотът е многогодишно тревисто растение с пълзящо коренище. Стеблата му са гъсти и високи – могат да достигнат височина до 50 см. На цвят са синьо-зелени, с грапави ръбове. За лечение се използват корените му. Но може да приготвяте чай, който да консумирате профилактично срещу образуване на песъчинки и камъни, и от стеблата му.

Как се приготвя чаят
Около 20 грама от нарязаните корени се заливат с 250 мл вода и се кипват за около 5 минути. Сместа се прецежда. Пие се по 1 кафеена чаша 3 пъти на ден, преди хранене.