Агнешки кебап в мека питка за Великден - това предлага за празника известния готвач и водещ на кулинарна поредица Джейми Оливър. Ястието е изключително крехко и ароматно и се поднася по много атрактивен начин. Но в традиционния за Джейми Оливър стил е нещо, което всеки, дори с не богат стаж в готвенето, може да направи.

Съставки

  • 300 г Тесто
  • 1 китка Риган
  • 1/2 бр. Лимон
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 2 скилидки Чесън
  • 2 бр. Дафинов лист
  • 1 стрък Розмарин
  • 1 бр. Жълта чушка
  • 1 бр. Сладки червени чушки
  • 1 глава Лук
  • 1 кг Агнешко месо
  • 1/2 кофичка Кисело мляко

Начин на приготвяне

  • 1. Зехтинът и сокът от половин лимон се смесват в купа. В хаванче се счукват листенцата на розмарина, дафиновия лист, на който е махната жилката по средата и скилидките чесън. Счуканите подправки, станали на паста, се добавят в чинията. Всичко се обърква в купата със сол, за да се направи ароматна марината за месото. 
  • 2. Месото, нарязано на кубчета, се слага в купата с марината и се обърква с ръце. Лука и чушките се нарязват на едро и се посипват върху месото. Най-отгоре се стрива сухият риган. Добре е месото да се остави с маринатата и подправките да престои за една нощ, но при липса на време, може да остане и само няколко часа. 
  • 3. Вместо обикновени дървени шишчета, Джейми използва твърдата част от клонче розмарин. Маринованите месо и зеленчуци се нареждат на пръчката розмарин или на шишчето, като се редува месо и зеленчук.
  • 4. Тесто се нарязва на парчета. Всяко от тях се разточва на кръг с точилка. Върху загрятото барбекю се поставя метална купа с дъното нагоре. разточеният кръг се поставя върху дъното на загрятата купа и се оставя да се пече няколко минути, докато отвътре стане златисто. Не бива да се препича, защото вместо меки, кошничките ще станат чупливи. След като се махне от купата, кошничката се поставя с дъното върху купата, за да се запече леко и отвън.
  • 5. Шишовете с агнешко се поставят върху барбекюто, за да се изпекат. Може да използвате клонки розмарин, потопени в зехтин като четка, за да намажете с тях месото. Така то получава допълнителен аромат от прясната подправка. 
  • 6. В меките, изпечени кошнички се добавят по няколко парчета зелена салата, настъргано червено зеле,  листа мента и сос от кисело мляко и зехтин в съотношение 3:1. Готовият кебап се поставя отгоре и клонката розмарин или дървена пръчка се издърпва, за да останат само парчетата месо.