Пролет е и всичко цъфти и избуява. Ако обичате червения цвят и цветята в саксия, снабдете се с тези растения - каланхое, бегония и хибискус. Те са не само красиви, но влияят добре и на енергията в дома. 

Ето на каква светлина трябва да ги отглеждате и колко често да поливате, за да сте сигурни, че ще се радвате на много цвят.  

Каланхое 

Отглежда се много лесно - само трябва да го поставите на добре осветено място, но без пряка слънчева светлина. 

През зимата се полива 1 път в месеца.

Растението има способността да се бори с вирусите и микробите в дома, като прочиства въздуха. 

Снимка: iStock

Бегония

Цветето има свойството да прочиства въздуха и да се справя отлично със стафилококите, стрептококите и различни микроорганизми.

Тя се развива добре и на сянка, и на светло. Изисква редовно поливане.

Бегонията не е капризна, но не обича промените. Поставете саксията на източен или западен прозорец. Добре е в стаята да поддържате температура около 18 градуса. Дори и да е по-топло, ще продължи да се развива добре. 

Отваряйте прозореца често, защото цветето обича свежия въздух. Важно е обачев да не стои дълго време на течение. 

Снимка: iStock

Никога не пръскате бегонията с пулверизатор с вода. Тя не харесва това и е възможно листата й веднага да реагират негативно. 

Хибискус

С изящни цветове и лъскави листа. Хибискусът възстановява много добре биоенергията в дома. То се развива отлично на топло, на шарена сянка и при умерена влажност.

Снимка: iStock

Известни са над 200 разновидности от този род, сред които особена популярност при отглеждане в домашни условия са китайската роза, сирийската роза и суданската роза. Хибискусът удивлява с прелестта на големите си съцветия, широко разперени като криле на пеперуда, сякаш готови всеки миг да полетят. Това обаятелно цвете не случайно е наричано от китайците роза на вдъхновението. Най-често ще я срещнете в наситено червенорозови до алени цветове. Баграта може да е и жълта, оранжева, бледорозова или бяла.

Ако искате да зарадвате себе си и любимите хора с божествения чар на тази далекоизточна красавица, е хубаво да знаете някои тънкости при отглеждането й.

Хибискусите са дълголетни растения, но често пъти загиват поради недодстатъчни грижи при отглеждане в домашни условия. Оскъдното поливане води до отронване на пъпките и до опадане на листата. При слабо торене отслабва цъфтежът. Ниската влажност на въздуха, теченията, резките температурни промени и прекомерното поливане са също вредни.

За постоянен цъфтеж цветето трябва да е на умерена температура – целогодишно при 18-20 градуса, както и на добре осветено място. Ако желаете да му дадете почивка, подходящото за това време е зимата. Поставете го на хладно при темепература от около 10-15 градуса, поливайте го умерено, без да го продхранвате.

Как се отглеждат цветя в епруветка - вижте във видеото.