Хибискусът е нежно и грациозно цвете, с красиви наситени цветове, гост от тропическите райони на Далечния Изток. Той придава на дома и градината ни несравнимо великолепие и изящество, финес и екзотика.

Известни са над 200 разновидности от този род,

сред които особена популярност при отглеждане в домашни условия са китайската роза, сирийската роза и суданската роза. Хибискусът удивлява с прелестта на големите си съцветия, широко разперени като криле на пеперуда, сякаш готови всеки миг да полетят. Това обаятелно цвете не случайно е наричано от китайците роза на вдъхновението. Най-често ще я срещнете в наситено червенорозови до алени цветове. Баграта може да е и жълта, оранжева, бледорозова или бяла.

Ако искате да зарадвате себе си и любимите хора с божествения чар на тази далекоизточна красавица, е хубаво да знаете някои тънкости при отглеждането й.

Хибискусите са дълголетни растения,

но често пъти загиват поради недодстатъчни грижи при отглеждане в домашни условия. Оскъдното поливане води до отронване на пъпките и до опадане на листата. При слабо торене отслабва цъфтежът. Ниската влажност на въздуха, теченията, резките температурни промени и прекомерното поливане са също вредни.

Едрите цветове имат кратък живот, но през цялото лято, една след друга, периодично се появяват нови и нови пъпки. Това позволява да се наслаждаваме на магическото им очарование дълго време - от юни чак до септември. При добри грижи китайската роза може да живее много години и да достигне 1.5 м на височина, ако не се подлага на резитба. Цветето обожава живителните лъчи на слънцето и влагата. Затова го поливайте обилно и го подхранвайте веднъж седмично, докато цъфти.

За постоянен цъфтеж

поставете цветето на умерена температура – целогодишно при 18-20 градуса, както и на добре осветено място. Ако желаете да му дадете почивка, подходящото за това време е зимата. Поставете го на хладно при темепература от около 10-15 градуса, поливайте го умерено, без да го продхранвате.

 

Лечебни свойства на хибискуса

От цветовете на суданската роза се добива лековит чай, известен с името каркаде.  "Напитката на боговете" е уникална със свойството си да регулира кръвното налягане. Консумирана хладка, тя го понижава.Горещата пък го повишава.