В случай, че искате да си похапнете вкусни козунаци на Великден, но знаете, че душата ви е неспокойна, защото на кантара няма да му се хареса това, можете да компенсирате лакомствата преди и след празниците.

Така на Великден ще можете да се забавлявате, да се наслаждавате на вкусна храна и едновременно да бъдете спокойни, че това няма да се отрази на талията ви.

Ето няколко рецепти за необичайни диетични десерти, които ще зарадват цялото семейство.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

1. Десерт с горски плодове и кисело мляко

Снимка: iStock

Необходими съставки (за 4 порции):

  • 4 бр. яйца
  • 50 мл мед
  • 250 г кисело мляко (с по-висока масленост)
  • 1 ч. л. ванилов екстракт
  • 3 ч. л. царевично брашно
  • 250 г горски плодове
  • Щипка пудра захар.

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C. Поставете яйцата, меда, киселото мляко, екстракта от ванилия и царевичното брашно в купа и разбийте до гладка смес. Поставете половината от горската смес на дъното на съда за печене и отгоре намажете с киселото мляко. Поръсете останалите горски плодове и запечете във фурната за 20 минути. Преди сервиране поръсете с пудра захар.

2. Салата от смокини с желе от червени боровинки

Снимка: iStock

Необходими съставки (за 4 порции):

  • 500 мл сок от червена боровинка
  • 1/2 чаша пудра захар
  • Желатин
  • 8 зрели смокини
  • 150 г смес от горски плодове.

Начин на приготвяне:

Накиснете желатина в купа със студена вода за 5 минути. Изсипете боровинковия сок в малка тенджера, смесете го с пудрата захар и поставете на среден огън. Разбърква се, докато пудрата захар се разтвори напълно, след което се отстранява от огъня. Изстискайте излишната вода от желатина. Разбъркайте го в сока от червени боровинки, след което прецедете през цедка. Изсипете сока с желатина в дълбок съд с прави стени. Покрийте и охладете за една нощ, за да стегне. Нарежете смокините на филийки и наредете в чинии. Готовото желе от хладилника нарежете на кубчета, добавете към смокините и сервирайте.

3. Шоколадов пудинг на растителна основа

Снимка: iStock

Необходими съставки:

  • 1 опаковка меко тофу
  • Черен шоколад
  • 100 г какао на прах
  • Щипка канела
  • 2-3 с. л. кленов сироп.

Начин на приготвяне

Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна при непрекъснато бъркане. В купата на кухненски робот или блендер разбъркайте тофуто и кленовия сироп до гладкост. Добавете какао на прах и канела и разбъркайте добре. Изчакайте разтопения шоколад леко да се охлади и го изсипете в сместа от тофу и какао. Разбийте отново. Поставете пудинга в хладилника за няколко часа, след което можете да сервирате, като добавите топинги на вкус: горски плодове, ядки, кокосови стърготини или листа от мента.