Цветница, известна още като Връбница, Цветна неделя, Вая или Куклинден, е празникът, който е свързан с цветя, върбови клонки, много обичаи и разбира се именици, които празнуват.

Празникът се празнува винаги в последната неделя преди Великден, а православната църква отбелязва тържественото посрещане с палмови клонки на Исус в Йерусалим. В града той влиза на магаре, а този акт символизира прехода от хаоса към реда, от зло към добро.

На този ден празнуват всички хора, които носят имена на цветя, билки или дървета. Много хора обаче не подозират, че името им произхожда от вид растение.

Събрахме няколко имена и техните значения, за които може би не подозирате, че празнуват на Цветница.

АГЛИКА
Нежното име Аглика произлиза от славянската дума за цветето иглика и се смята, че хората които са кръстени на него са дарени с физическа красота.

Снимка: Canva

С разнообразната си цветна палитра, игликата е колоритно градинско цвете, което цъфти от февруари до май. Дивата иглика се е използва в народната медицина още от древните гърци, които са прилагали коренищата с корените на растението, като отхрачващо средство. Цветовете са богати на витамини и често са използвани в кулинарията.

ВЕРОНИКА
Прекрасното име Вероника може да се тълкува по два начина. От старогръцки името се превежда като носеща победа, а от италиански - истинска икона.