Зимата – сезонът на любимите семейни празници, но и на по-ниските температури и по-късите дни. Студените месеци поставят всички ни пред всевъзможни изпитания, имунитетът ни значително отслабва, а сезонните вируси и настинки дебнат зад всеки ъгъл.

Как да се подготвим по-добре, за да се справим с тези предизвикателства. Ето 5 идеи за това:

1.    Витамини и минерали за поддържане на тонуса и здравето 

Най-лесният начин да подсилим имунната си система е чрез здравословна и балансирана диета. Само с нея обаче е трудно да си набавим всички нужни витамини и минерали, затова е необходимо да ги приемаме под формата на хранителни добавки. Те са от решаващо значение за подсилване на организма и помагат за изпълняването на редица важни функции. 

В новата категория „Здраве и красота“ на Ozone.bg ще откриете най-важните витамини и минерали за идните месеци - витамин А, витамин Е, витамин B, витамин C, витамин D, желязо, селен, цинк, магнезий, както и Омега-3 мастни киселини.

Витамин D осигурява подкрепа за костите и имунната система, докато витамини А и C упражняват мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект върху тялото. Добавките с витамин В подобряват функционирането на нервната система и спомагат за елиминиране на стреса и лошото настроение.

Приемът на желязо повишава енергията, жизнеността и подобрява мозъчната дейност. Цинкът, от своя страна, участва в много жизнени процеси като поддържа нормалния метаболизъм на макроелементите, имунната функция и се грижи за косата, ноктите и кожата. Омега-3 мастните киселини пък са изключително важни за функционирането на тялото. Те повишават качеството на съня и намаляват възпаленията в организма.

2.    Имуностимуланти за подсилване на организма

Имуностимулиращите хранителни добавки, които ще откриете, са специално създадени формули за поддържането и повишаването на защитните сили на организма. Те имат антиоксидантен ефект, засилват метаболизма и могат да ни предпазят от настинка или грип. Приемът им е необходим, ако редовно усещате умора и липса на енергия или сте склонни да се разболявате по-често, особено през преходните сезони и периодите с повишен риск от простуда и вируси. За децата и бебета също има специално разработени имуностимуланти, които набавят нужните на организма вещества.

Тези добавки влияят върху общото физическо състояние като можете да ги приемате както профилактично, така и като допълнение към основно лечение.

3.    Хранете се здравословно със здравословни храни

Хранителните ни навици, метаболизмът и дори енергийните ни нива се променят драстично през зимата, затова е много важно да си набавяме ценни хранителни вещества. Тогава се нуждаем от значително повече витамини, микроелементи, макроелементи, сложни въглехидрати и протеини. Чрез тях ще подсилим имунната си защита, ще повишим енергията и ще възстановим жизнеността на тялото.

Зелените храни могат значително да подобрят здравословното ви състояние и да повишат качеството на живот. Сред тях са например спирулина, хлорела и моринга. Те стимулират имунитета и повишават устойчивостта на организма на настинки и вируси, притежават антибактериални свойства и имат детоксикиращ ефект. Не всеки има възможност да си набави необходимото количество в свежо състояние, затова се срещат и под формата хранителни добавки.

Ядките, семената, ядковите масла и таханите също са изключително важни за всеки здравословен режим. Особено подходящи са за всички, които желаят да изключат от своята диета вредните мазнини. Те съдържат фибри, белтъчини, полезни мазнини, различни витамини и минерали. Притежават антиоксидантни и антибактериални свойства.

4.    Билки - открийте силата на природата

От незапомнени времена е известно, че много растения притежават лечебни свойства. В наши дни те продължават да се използват активно за профилактика, в алтернативни медицински практики или просто като помощно средство към основното ни лечение. С напредването на технологиите дори и най-екзотичните билки са достъпни за все повече потребители.

В раздел „Билки“ на Ozone.bg ще ги откриете под формата на пакетчета чай, прах или капсули. Те са приложими по всяко време на годината в зависимост от вашите нужди. Разбира се, има и такива, които са особено подходящи за преходните и по-студени сезони. Сред тях са ехинацея, различните видове женшен, куркума, джинджифил, както и екстрактът от чесън. Отличават се с имуностимулиращи, антимикробни, антивирусни, противовъзпалителни или успокояващи свойства. Може да се приемат превантивно или за облекчаване на някои симптоми на настинка.

5.    Лекарства за грип и настинка

Въпреки всичките ни усилия, всеки се сблъсква с различни инфекции, обикновен грип, настинки или възпалено гърло. Ако това се случи, не се бавете - отидете на лекар и потърсете подходящите лекарства. В Ozone.bg вече предлагат и лекарства, така че можете да си набавите необходимите медикаменти, без да излизате от вкъщи. Те ще облекчат основните симптоми и ще съдействат за по-бързо възстановяване.

Лекарства за грип и настинка можете да откриете под формата на таблетки, капсули или сашета. Сиропите, спрейове и пастилите за смучене пък са и с антисептичен ефект и ще ви осигурят бързо локално обезболяващо действие.

Преди да се насочите към някой от тези продукти е препоръчително да се консултирате с вашия лекар.