На Лазаровден (съботата преди Великден) трапезата е отрупана с най-разнообразни празнични блюда, кое от кое по-вкусни и сладки. Такива са баницата с лапад, лазарските "плитки", зелените салати, сладките фурми и вареното жито, което се раздава в памет на покойниците.

Безмесно пролетно меню, съставено от салати, ястия с коприва, спанак, ориз, картофи или гъби, от пълнени постни чушки или домати са чудесен избор за трапезата на Цветница. След Благовещение Цветница (неделята преди Великден) е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешено яденето на риба.

Да започнем с любимата ни КРЕМ-СУПА ОТ КОПРИВА. Едно нежно и леко блюдо, което ще ни дари не само с наслада, но и със здраве и младост.

Традиционно ястие на Лазаровден е и БАНИЦАТА С ЛАПАД. Една обсебваща магия за мало и голямо. Запознайте се с рецептата:

По стар български обичай на Лазаровден, известен още и като Лазарова задушница, домакините приготвят варено жито, което раздават в памет на покойниците, както и за здраве и берекет. Един великолепен ЖИТЕН ДЕСЕРТ С МЕД е чудесен начин да почетем древната традиция.

Можем ли да говорим за Лазаровден и Цветница, без да включим в менюто прочутите "ЛАЗАРСКИ ПЛИТКИ". Лесни и бързи за приготвяне постни хлебчета, с които домакините посрещали в дома си лазарките.

Както вече знаем, на Цветница е разрешено похапването на риба. По този повод ви поднасяме рецептата за едно семпло, но гурманско рибно ястие - ГЛАЗИРАНА СКУМРИЯ С ЯБЪЛКИ. Филетата прясна скумрия се приготвят за минути и имат невероятен вкус, който контрастира с вишневото сладко и десертните ябълки.