На Лазаровден (съботата преди Великден) трапезата е отрупана с най-разнообразни празнични блюда, кое от кое по-вкусни и сладки. Такива са баницата с лапад, лазарските "плитки", зелените салати, сладките фурми и вареното жито, което се раздава в памет на покойниците.

Безмесно пролетно меню, съставено от салати, ястия с коприва, спанак, ориз, картофи или гъби, от пълнени постни чушки или домати са чудесен избор за трапезата на Цветница. След Благовещение Цветница (неделята преди Великден) е вторият голям празник в дните на Великия пост, в който е разрешено яденето на риба.

Да започнем с любимата ни КРЕМ-СУПА ОТ КОПРИВА. Едно нежно и леко блюдо, което ще ни дари не само с наслада, но и със здраве и младост. 

Традиционно ястие на Лазаровден е и БАНИЦАТА С ЛАПАД. Една обсебваща магия за мало и голямо. Запознайте се с рецептата:

По стар български обичай на Лазаровден, известен още и като Лазарова задушница, домакините приготвят варено жито, което раздават в памет на покойниците, както и за здраве и берекет. Един великолепен ЖИТЕН ДЕСЕРТ С МЕД е чудесен начин да почетем древната традиция.

Можем ли да говорим за Лазаровден и Цветница, без да включим в менюто прочутите "ЛАЗАРСКИ ПЛИТКИ". Лесни и бързи за приготвяне постни хлебчета, с които домакините посрещали в дома си лазарките. 

Както вече знаем, на Цветница е разрешено похапването на риба. По този повод ви поднасяме рецептата за едно семпло, но гурманско рибно ястие - ГЛАЗИРАНА СКУМРИЯ С ЯБЪЛКИ. Филетата прясна скумрия се приготвят за минути и имат невероятен вкус, който контрастира с вишневото сладко и десертните ябълки. 

  • Планк упражнение, стягащо коремните мускули за 28 дни
  • 5+1 съвета как да задържим храната, с която сме се запасили, свежа за по-дълго
  • Мусаката на Григор Димитров без заливка
  • Как да си направим майонеза от варени яйца (ВИДЕО)
  • Съветите на експерта: как да запазим марулите и спанака по-дълго време?
  • Ladyzone те предизвиква: снимай се с най-хубавите си токчета у дома. Някои вече го направиха (СНИМКИ)
  • Грим за сини очи - стъпка по стъпка (ВИДЕО)
  • 6 перфектни предложения какво да правите с останалите сварени яйца
  • Как е изглеждала Шакира преди 30 години? (СНИМКА)
  • Боядисване на яйцата със сладкарска сметана
  • Старата рецепта за немски козунак на шеф Андре Токев
  • Как да разберете кога точно тестото ви е добре замесено? Показва ни Димитър Тончев от MasterChef България (ВИДЕО)
  • Да поканим пролетта у дома: Украса от глухарчета
  • Не пренебрегвайте балкона! 8 идеи как да го превърнете в любимо място у дома
  • Рецепти по пижами: 3 идеи за козунак в хлебопекарна
  • Писаните яйца на Мая след 20 години може да станат кехлибарени бижута (СНИМКИ)
  • Заведенията, които доставят храна до дома сега, а имат и бонуси
  • Хитринки как да сварим яйцата, без да се напукат
  • Маски за коса с продукти, които купуваме за Великден