Едно от традиционните ястия на Лазаровден в някои краища на България е баницата с лапад. На този ден в чест на чудото, сторено от Исус с възкресението на Лазар,
по стар обичай много от християните, които вече са се причестили, приготвят баницата с много яйца, сирене и масло.

Ето и продуктите за пухкавата празнична баница с пълнеж от пролет:

Оригиналната рецепта е със седем, разточени възможно най-тънко кори. А ако не разполагате с време или нужните умения, лесно може да се снабдите с готови кори за баница от близкия магазин. Достатъчен е 1 пакет. Необходими са още:

6 яйца
125 г краве масло
Шепа брашно
150-200 г сирене
1 ч.л. сода за хляб
1 кофичка кисело мляко
2 големи китки лапад, измити и нарязани
2-3 с.л. олио или зехтин за намазване на тавата
1 ч.ч. прясно мляко

И започваме:

1. Върху намазаната и обилно поръсена с брашно тава за печене подреждаме леко намачкани 2 от корите, като между тях поръсваме с разтопеното масло.

2. Плънката приготвяме, като в дълбок съд раздробяваме сиренето, поръсваме с шепата брашно, добавяме киселото мляко, 5 яйца, содата и нарязания лапад. Разбъркваме леко и ръсим върху корите. Застиламе отгоре отново 2 кори, между които сме капнали от разтопеното масло. Продължаваме в същия ред, докато се изчерпат корите и плънката. Най-отгоре заливаме с разбитото в чаша прясно мляко яйце и за последен път поръсваме с разтопеното масло.

3. Печем във фурната на 180-200 градуса в продължение на 30 минути, докато баницата се изпече и придобие наситения цвят на старо злато.

Поставяме я на трапезата редом с постните гозби, маслините, фурмите, салатите, лазарските питки и руйното алено вино.