Подреждането на хладилника може да изглежда като лесна задача, но очевидно не е толкова. Има цял списък с продукти, които никога не трябва да се съхраняват във вратата на хладилника по различни причини.

Ето защо трябва да внимавате при подреждането на хладилника:

Месни деликатеси

Снимка: iStock

Храни като пиле, шунка и колбаси не трябва да се поставят във вратата на хладилника, защото при непрекъснатото отваряне на вратата, температурата не е постоянна. Най-добре е да поставите тези храни в задната част на хладилника, където температурата обикновено е най-ниска.

Сирене

Същата причина, поради която не трябва да съхранявате месата на вратата, не трябва да оставяте и сиренето там за дълго време. Повечето съвременни хладилници имат специална секция за сирене, която прави съхранението му много по-лесно.

Плодове и зеленчуци

Отделните чекмеджета в самото дъно на хладилното отделение ще ви помогнат да запазите зеленчуците и плодовете в оригиналната им свежа форма, което вратата определено няма да направи. Трябва да знаете обаче, че сред плодовете и зеленчуците, които изобщо не трябва да съхранявате в хладилник са: ябълки, диня, домати, босилек, картофи, лук, чесън и други.

Яйца

Снимка: iStock

Изглежда по-разумно да съхранявате яйцата на стабилен рафт в картонен съд в хладилника по две причини. Първо, черупките на яйцата са доста крехки и едно случайно, по-силно затваряне на вратата ще доведе до бъркотия на пода. Второ, от гледна точка на температурните колебания, дори краткотрайната циркулация на топъл въздух може да доведе до развиване на бактерии по яйцата.

Мляко

Независимо какъв вид мляко купувате, то не трябва да се съхранява на вратата на хладилника. Най-добре е да поставите млякото в задната част на хладилника при ниска температура.

Сурово месо

Снимка: iStock

Соковете, които изтичат от суровото месо, често замърсяват други храни поради лоша опаковка, така че трябва да се постави във фризера.

Храни, които трябва да се съхраняват на вратата на хладилника

Подправки и дресинг

Тъй като подправки и сосове като майонеза, горчица и кетчуп имат дълъг срок на годност и съдържат консерванти, това ги прави идеални за съхранение на вратата на хладилника. Веднъж отворен дресинга за салата може безопасно да се съхранява във вратата на хладилника до три месеца поради компактния си размер и състав.

Напитки

Във вратата на хладилника могат да се поставят пластмасови и алуминиеви бутилки с течности. Дори при силно затръшване такива съдове няма да се счупят, най-много ще паднат и ще се деформират за разлика от стъклените бутилки.